Hendek’te doğan Yazar Cevriye Oymak, ilk, orta ve lise tahsilinden sonra İşletme Bölümünden mezun oldu. Çocuklar için Küçük koca adımlar, Annemin sevgi bahçesi, Benim annem çok anne ve Afacan yumurtalar adlı çocuk hikaye kitapları yayınlandı. Daha öncede yetişkinler için Kasımpatı ve Göze adlı kitapları yayınlanmıştı. Kasımpatı adlı öyküsüyle birincilik ödülü kazanmıştı. Daha başka birçok kitapları da yayım aşamasında olan Yazar Cevriye Oymak’ın Seçkiye seçilen bazı şiirleri de bulunmaktadır.
Hikayeler yazmaya ortaokul yıllarında başladığını söyleyen Yazar Cevriye Oymak “O yıllarda hikayeler ve kompozisyonlar yazıyordum. Birçok ödüller aldım. Daha sonra şiirlerde yazmaya başladım” şeklindeki sözleriyle yazarlığa başlama hikayesini böyle açıklamaya çalışıyordu.
“Özellikle kız çocuklarının eğitimi çok daha önemlidir. Çünkü onlarda yarın birer anne olacaklar. Ayrıca çocuklar zekalarını annelerinden almaktadır. Bu şekilde eğitimli anneler ve eğitimli çocuklarla birlikte toplumlarda eğitimli hale gelmiş olurlar” olarak çocukların eğitimine bu şekilde değinen Yazar Cevriye Oymak;
“Ayrıca kitap okumak çok önemlidir. Bunun için çok küçük yaşlarda çocuklarda bir alışkanlık oluşturmak gerekir. Bu yüzden anneler çocuklarına kundaktan itibaren ninnilerle birlikte hikaye kitapları okumalıdır. Bu şekilde çocuklarında beyin kapasiteleri gelişerek çok güzel hayaller kurmaları sağlanmış olur. Çünkü her şey bir hayalle başlar. Çocukların hayaller kurmalarına imkanlar verilmelidir” olarak kitap okumanın önemine ilişkin düşüncelerini bu şekilde ifade etmeye çalışıyordu.
Yazar Cevriye Oymak “İnsanlar 4 temel bilinçlerinden biri olan Sosyalleşme ihtiyaçları gereği bir arada olarak bir takım aktiviteler yani kültür ve sanat veya spor gibi faaliyetlerde bulunmak zorundadırlar. Bu amaçla onlara uygun sosyal alanlar olmalıdır. Bu şekilde hem kendilerini gerçekleştirme yani faydalı bir şeyler üretebilme hemde birbirlerinin ürettikleri eserleriyle birlikte düşünsel ve görsel dünyalarının gelişimleride sağlanmış olacaktır. Çünkü insanlar insanlarla gelişmektedir” sözleriyle Kültür ve Sanat faaliyetleriyle ilgili düşüncelerini bu şekilde ifade ediyordu.
İlçemizde dışarıdan gelen göçlerle bozulan sosyolojik yapının korunması gerektiğini belirten Yazar Cevriye Oymak “Kültürel değerlerimizin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması büyük önem taşımaktadır. Bunun yanında kültürel değerlerimizle birlikte üretilen eserlerinde çağa uyarlanacak şekilde modern sanatlarla da desteklenmesi gerekir. Bunun yoluda Kültür ve Sanat Evlerinin olmasıdır. Ayrıca üretilen eserlerin sürekli, sergilenebileceği Sergi Salonlarıda olmalıdır ve belirli zamanlarda Festivallerde düzenlenmelidir” sözleriyle çözüme ilişkin düşüncelerinide bu şekilde ifade etmiş oluyordu.
“Çocuklarımız, gençlerimiz ve insanlarımız için; Fotoğraf Sergileri, Sinema ve Tiyatro Günleri, Şiir Dinletileri, Müzik Dinletileri veya Konserleri yada Kitap İmza Günleri gibi faaliyetlerle İlçemizin Kültür ve Sanat Hayatı her gün yaşatılmalıdır. Bu şekilde insanlarımızın sosyal yaşamlarını besleyici nitelikli faaliyetlerde bu şekilde yapılmış olur” olarak ilçemizde yapılabilecek faaliyetlere ilişkin örnekleri bu şekilde vermeye çalışan Yazar Cevriye Oymak “Bunlar yaşamsaldır. Çünkü bu faaliyetler olmadığı zaman insanlar bu boşluğu sahte mutluluklar dediğimiz madde bağımlılığı yada diğer başka kötü alışkanlıklarla doldurmaya çalışırlar. Buda hem aileler hemde toplumlarda acı sonuçlar yaratan travmalar meydana getirmektedir” sözleriyle yaşanan olumsuzluklara da bu şekilde değinmeye çalışıyordu.
Yazar Cevriye Oymak ”İlçemizde ayrıca nitelikli eğitim kurumları olmalıdır. Güzel Sanatlar yada Sosyal Bilimler Liseleri gibi kurumlar olmalıdır. Bunun yanında belirli zamanlarda çocukların başka şehirlere götürülerek , düşünsel ve görsel dünyalarının gelişmesi sağlanmalıdır” sözleriyle eğitim kurumlarıyla ilgili düşüncelerini de bu şekilde ifade etmeye çalışıyordu.
İlçemizde kadınların; eğitimden iş hayatına, sosyal hayattan güvenliğine kadar bir çok sorunları bulunmaktadır. Bunlar için gerekli sosyal alanlar olmalıdır. Kadınların bir arada olabileceği Kadınlar Lokali, Kadınlar Çarşısı gibi kadınlara özgü yerler olmalıdır. Ayrıca bir Kadın Sığınma Evi de olmalıdır.
Bu konuda henüz bir şeyler yapılabilmiş değildir. Çünkü kadınların sesleri yeterince duyulmamaktadır. Bu konuda ilçemizde bir Kadınlar Platformu kurulmalıdır. Bu şekilde bizlerde seslerimizi daha duyulur bir hale getirebiliriz. Böylece bir şeylerin yapılabilmesi yolunda önemli adımlarda atmış olabiliriz” olarak son sözlerini de bu şekilde söylemiş oldu.
Yazar Cevriye Oymak kitaplarıyla ilçemizin edebiyat ve sanat alanına önemli katkılarda bulunmaktadır. Ayrıca bir düşünce insanı olarak kadınlara yönelik önemli çalışmalarda yapmaktadır. Bizlerde ilçemiz adına kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Saygılarımla
Arş.Yaz.Mak.Yük.Müh.Kayhan Şafak