İş insanı ve belediye meclis üyesi Özcan Nalbant “Büyük dedem Zennur Ağa savaş sebebiyle 1878 yıllarında at üstünde Balkanlardan göç ederek Hendek’te ki Hana gelmişler. Kendisi nalbant ustası olduğundan burada kalmaya karar vermişler. Ve rüzgarlı tepe bir yer olan eski adı Cıp Cıp şimdiki adı Yeşilköy olan bu yere yerleşmişler. Eskiden köyün altında küçük bir gölcük ve önünde de bir çeşme varmış. Bu çeşme de hep şıp şıp diye su damlatırmış. Bu şıp şıp zamanla Cıp Cıp adına dönüşmüştür” olarak ailesiyle ilgili tarihsel bilgileri de bu şekilde vermiş oldular.
Askerden sonra çıraklık eğitim belgesini de alarak yeni çarşıda demir doğrama işine başlamıştır. Daha sonra da küçük sanayi sitesinde 3000 metrekarelik işyerinde plastik doğrama sektöründe ASAŞ firmasının bölge distribütörlüğü işine devam etmektedir. 14 yıl boyunca Hendek Esnaf Odası Yönetim Kurulu Üyeliği ve 3 dönem Müsiad Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Özcan Nalbant şu anda Müsiad Denetim Kurulu Başkanlığı yapmaktadır. Ayrıca bir çok STK'larda da üyelikleri bulunmaktadır.
İş insanları su gibidir. Tutamazsanız akar gider ve başka bir yerlerde yerlerini bulurlar. Çünkü iş insanları için önemli olan ihtiyacı olan yatırımı kolay bir şekilde yapabilmektir. Bu yüzden iş insanlarını bölgenizde tutabilmek oldukça zor bir iştir. Bunun için gerekli kurumlar ve altyapıların oluşturulması gerekir. 2.OSB’de yüzlerce iş insanlarımız var. Ama Hendekten Sinan Kaan Sunman’a ait olmak üzere sadece tek bir Hendekli iş insanımızın fabrikası bulunmaktadır. Fakat ilçemizde iş hacmi de gittikçe büyümektedir. Bunun acilen planlanması gerekmektedir. Bunun için de sanayi ve imar planlarının birlikte yapılması gerekmektedir.
Bu yüzden bunları planlayacak ve iş insanlarının hizmetine sunacak kurumlar gerekmektedir. Buda bir sanayi ve ticaret odası olmasıyla mümkün olacaktır. Bunun yanında ilçemizde 2.OSB’de fabrikaları olan iş insanlarının bir tanesi bile Hendek’te oturmamaktadır. Çünkü ilçemizde sosyal, kültürel ve turizm alanında yeterli tesisler de bulunmamaktadır. Bu konuda her şeyi belediyeden beklemek de doğru değildir. Belediye belki altyapıda yardımcı olabilir. Ama tesisleri kurmak ve çalıştırmak iş insanları tarafından yapılmalıdır.
Çünkü bu işler oldukça büyük finansman gerektirmektedir. İşte bu yüzden sanayi ve ticaret odası şubesi kurulursa iş insanlarımız ilçemizde yatırımlar yaparlar ve bu şekilde sosyal, kültürel ve turizm alanlarında bir çok işletmelerde böylece kurulmuş olur. Bu şekilde iş insanları da ilçemizde oturmuş olurlar. Böylece bir çok markalı ürünler satılan işyerleri açılır ve bunun sonucunda ilçemizde ekonomik hayat da bir çok alanda çok daha fazla canlanmış olur.
Bizler bu çalışmaları yaparken önce Sakaryalıyız diyoruz. Ama aynı zamanda da Hendekliyiz diyoruz. Dolayısıyla hem bu şekilde SATSO’nun iş yükleri de hafifler ve bürokrasi de azalmış olur. Buda iş insanlarının hem işlerini rahat ve kolay bir şekilde yapabilmeleri hemde ilçemiz gibi yatırıma çok elverişli bir yerde yatırım yapmaları konusundaki yaşadığı zorluklar da giderilmiş olur.
Hendek ilçemizde, Hicriye, Muradiye, Esentepe, Hacımbey, Beylice, Akçayır gibi mahallelerimiz yada Kargalı Yeniköy, Çakallık , Akpınar gibi mahalllerimiz de bir çok sanayilerin kurulması için böyle bir çok uygun alanlarımız mevcuttur. Bu sebeple ilçemizdeki bu yerlerde mobilyacılar, plastik doğramacılar, otomotiv veya daha bir çok alanlarda KOBİ'ler şeklinde Sanayi Siteleri yada OSB’ler kurulabilmesi imkanları da bulunmaktadır. Ayrıca 2.Organize Sanayi Bölgesinde ki işletmelerin ihtiyaçları olan yan sanayi veya yedek parça üretecek tesislerin de kurulabilmesi imkanları da sağlanmış olacaktır.
İlçemizde tekrar böyle bir oluşum olmasından dolayı çok memnun olduğunu söyleyen Özcan Nalbant bu konuda yıllardır bir şeyler yapabilme mücadelesi verdiğini ancak bir şeyler yapamadığını belirtti. Ayrıca bu konuda geçmişte ilçemizde 60 sanayi işyeri için girişimleri olduğunu ancak bunu da gerçekleştiremediğini ilettiler.
Bu konuyla ilgili birçok iş insanları ve belediye başkanı İrfan Püsküllü ile görüştüğünü ve herkesin bu konuda çok olumlu düşündüğünü söylediler. Bu işin olabilmesi için milletvekillerimizle de görüşeceğini ifade eden Özcan Nalbant “Ali İnci bu işin içinde olursa bu iş mutlaka olacaktır. Üstümüze düşen her ne varsa da elimizi taşın altına koymaya hazırız” olarak bu konudaki son sözlerini de bu şekilde söylemiş oldular.
BBP İl başkan yardımcısı ve BBP Belediye meclis üyesi ve aynı zamanda bir iş insanı da olan Levent Kandil'de “Bu çok güzel bir şey olacaktır. İlçemiz bu şekilde her alanda hakettiği bir yere de gelmiş olacaktır. Bu yüzden destekliyorum. Hem siyasi hemde iş çevrelerinde elimizden geldiği kadar gereken destekleri de vermeye çalışacağım” olarak bu konuda ki düşüncelerini de bu şekilde ifade ettiler.
İş insanlarının tarifini "Bir masa üzerine naylon seriniz ve üzerine suyu döktükten sonra su yere dökülmeden naylonu bir poşet gibi tutmaya çalışınız. İşte iş insanı olmak böyle bir şeydir. O yüzden iş insanlarının önünü açmak adına her ne gerekiyorsa yapılmalıdır” olarak bu şekilde veren Özcan Nalbant bu konuda Tecrübelerin Paylaşımı adında iş insanlarının hayatlarını anlatan bir dizi program teklifimize de evet dediler. Bu şekilde her sektörden iş insanlarımızla birlikte böyle programlar yaparak onların ilçemizdeki genç iş insanlarına birer örnek model olarak sunulmaları da belki bu şekilde sağlanmış olacaktır.
Bizlerde bu konuya verdikleri önemlerden dolayı hem değerli iş insanları ve hemde değerli siyasetçilerimizden Özcan Nalbant ve Levent Kandil'e ilçemiz ve halkımız adına teşekkürlerimizi ediyoruz ve ilgili yönetmeliği de yazımızın sonunda tekrar bilgilerinize sunuyoruz.
Saygılarımızla
Arş.Yaz.Mak.Yük.Müh.Kayhan Şafak
Resmî Gazete Tarihi: 08.01.2005 Resmî Gazete Sayısı: 25694
ODA VE BORSA ŞUBELERİ İLE ODA TEMSİLCİLİKLERİNİN KURULUŞ VE İŞLEYİŞİ HAKKINDA
YÖNETMELİK
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, oda ve borsa hizmetlerinin daha iyi verilmesini teminen, şubelerin kuruluşu, işleyişi, görev ve yetkileri, bütçeleri, organlarının seçim usulleri, oda ve borsaların şubeye dönüşümü ile oda temsilciliklerinin kuruluşu, işleyişi, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 — Bu Yönetmelik, oda ve borsalar ile bunlara bağlı şube ve temsilcilikleri kapsar.
Dayanak
Madde 3 — Bu Yönetmelik, 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 7 nci, 8 inci, 31 inci ve 84 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
Şubenin Kuruluşu, Çalışma Alanı, Görevleri ve Şubeye Dönüşüm
Şubenin Kuruluşu
Madde 5 — İlçenin bulunduğu ilde kurulu oda nevinden olmak şartıyla, bir ilçede faaliyet gösteren tacir ve/veya sanayici sayısı bini aştığı takdirde ticaret ve sanayi odası şubesi veya ticaret odası şubesi, faaliyet gösteren sanayici sayısı ikiyüzelliyi aştığı takdirde sanayi odası şubesi, faaliyet gösteren deniz taciri sayısı yüzü aştığı takdirde deniz ticaret odası şubesi, ilgili oda yönetim kurulunun teklifi ve meclislerinin üye tamsayısının üçte ikisinin kararıyla kurulur.