Da Vinci Resim Atölyemizde öğrencilerimize 3 grupta ders veriyoruz;
1. grup; çocuk grubudur. Burada çocukların resimle uğraşması, onların desarj olması, mucitlik yönünün daha çok gelişmesi ve daha fazla ortaya çıkmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bunun yanında, çocuğun olumsuz alışkanlıklardan uzak durması ve çocuğun özgüvene sahip olması ile birlikte ayrıca çocuğun kendini daha iyi ifade edebilmesi gibi yeteneklerinin gelişebilmesini de sağlanmaktadır.
2.grup ise; özel yetenek sınavlarına hazırladığımız gruptur. Burada da Güzel Sanatlar Lisesi ve Güzel Sanatlar Üniversitesine hazırladığımız öğrencilerimiz yer almaktadır.
3.grupta ise; yetişkinler bulunmaktadır. Bunlar da resim çalışmalarına bir hobi olarak başlamış ve sonraları ise bunu içselleştirmiş olan yetişkinlerimizdir ve bizde burada kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktayız.
Sanat aslında toplumun ışık gören tarafıdır. Toplumu ileriye götüren, aydınlığa taşıyan bir eylem biçimidir. Sanat estetikliğin, özgün fikirlerin yanı sıra bir mücitliktir, bir yaratıcılıktır. Birçok ressamlara baktığımızda, şairlik yönü, müzisyenlik yönü gibi bir mucitlik yönleri vardır ki, Leonardo da Vinci bunlara en iyi bir örnektir.
Sanatçının belirli ilkeleri vardır. Olumsuz şeyleri olumlu şeylere çevirebilmek için çaba gösteren kişidir. Toplum düz bir alandaki kalabalık, Sanatçı ise düz alandan daha yukarıda ki basamaklarda olan kişidir. Biraz daha yukarıda olduğu için toplumu kuş bakışı olarak görür. Kişiler kendi dar alandaki hayatlarını görürken, sanatçılar ise o toplumdaki tüm kişilerin hayatlarını görürler. Tümü gördüğü için de toplumdaki eksikleri, toplumun güzel yönlerini görür, ona göre bir kompozisyon oluşturur, bir çalışma yapar ve ona göre toplumun önüne birer çareler sunarlar. Yazarı, şairi ve müzisyeni de bu şekildedir. Çünkü Sanat duygudan ibarettir. Sanatçı insan duygusal bir insandır. Bu duygular olumlu duygular olarak, empati ve vicdan gibi duygulardır. Aynı zamanda da Sanatçı objektif düşünen bir insandır.
Edward Munch'ın "Çığlık" adlı tablosuna baktığımızda bunu hiçbir söz yada hiç bir kelime anlatamaz. Çünkü sözün ve kelimenin anlatacağı ruh hali ise başka bir şeydir. O tablodaki figür, duruş, tonlar, kompozisyon ve fırça darbeleri bize bambaşka bir ruh halini yansıtır.
Beyaz bir masadaki vazonun tonuna ve rengine baktığımızda sıradan bir insan beyazdan başka bir şey görmez. Ama bir ressam o vazodaki derinlikleri görür. O vazo üzerine yansıyan farklı ışık tonlarını görür. O vazoyu resmederken, tuale aktarırken ve izleyiciye sunarken, o vazonun arka fonuyla bir bağ kurarak yada vazonun üzerinde durduğu zemin yada sehpa ile bir ilişki kurar. Siz sehpayı o vazodan çıkardığınız zaman vazo eksik kalır. Yada arka fondaki bir yere dokunduğunuz zaman yine vazo eksik kalır. İşte beyazı ressam bu şekilde betimler ve bu şekilde farklı görür.
Burada önemli olan bir kavrama gücü ve bir de his dünyasıdır. Bir dağa bakan ressam yada şair veya bir müzisyen farklı şeyler görür. O dağın üzerindeki tonlar, ışık ve diğer farklı ayrıntılarla aslında o dağa bir anlam yüklerler. Bir ressam için ise; bir manzarayı, bir objeyi yada bir figürü bir tabloya aktarırken bir kavrama gücü bir de his dünyası önem arz etmektedir. Bu şekilde kavrayıp, hissedip, onu özgün bir biçimde yansıtır. Bu olmazsa emek verilmiş ama sıradan olan yada sanatsal bir değeri olmayan bir eser meydana gelmiş olur.
Eğer bir çocuk bir Kültür ve Sanatla uğraşırsa özgüveni artar. Çünkü çocuk bir şeyler yapmak ister. Ben varım ve ben buradayım demek ister. Kendini göstermek ister. Siz onların önüne Kültür ve Sanat ile ilgili imkanlar sunmaz yada göstermezseniz, çocuklar da kendi başına önüne çıkan ilk olumsuz şeylere itilebilir. Bu sebeple çocukları bu kötü alışkanlıklardan uzak tutmak için onlara birer hobiler kazandırmak gerekir. Bu yüzden bir Şehirde bir Kültür ve Sanat evi olması bir elzemdir, bir gerekliliktir.
Kültür ve Sanat Evi demek, insanların empati duygusunu daha iyi bir noktaya taşıyabilmek demektir. Bu da çevreyi daha iyi korumak ve daha temiz tutmak demektir. İnsanı ve çevreyi daha güzel bir hale getirebilmek ve insanların kişisel ilişkilerini daha kaliteli bir hale getirebilmek demektir.
İlçemizde kültür ve sanat evinin kurulabilmesi için sanatçılarımızdan Ressam Adem Bulut'la ilgili haberimizi bu şekilde tekrar görüşlerinize sunmuş olduk.
Saygılarımızla
Arş.Yaz.Mak.Yük.Müh.Kayhan Şafak