Teknik olarak neden gereklidir?
Gelin birlikte bir hesap yapalım. İlçemizde yaklaşık araç sayısı düz hesap diyelimki 20 bin olsun. Hendek ilçe merkezi kaba taslak 300.000 metrekare olsun. Araç başına güvenli alan 15 metrekare oluyor. Yönetmelikte ise bir binek aracın güvenli hareket alanı 20 metrekaredir. Diğer büyük araçlarınsa 50 metrekaredir. Binek araç ve büyük araç aritmetik ortalaması ise 35 metrekaredir.
Ama gördüğünüz gibi araç başına 15 metrekare kalıyor. İyide bu araçların hepsi aynı saatte ilçe merkezine gelmiyorki? diyebilirler. Evet doğrudur. Özellikle sabah mesai başlayış ve akşam mesai bitişleriyle birlikte ve salı pazarı günleri bu en yüksek bir değere ulaşıyor. Diğer günlerde veya saatlerde 3’te 2 yada yarı yarıya olabiliyor. Ama yinede araç başına olan güvenli alan 35 metrekarenin altında kalıyor.
Dolayısıyla bu rakamlar araçların hareket halinde olma durumlarıyla ilgilidir. Bunun yanında yollarda yapılan araçların park edilme durumlarıda vardır. Bunlarda dahil edildiğinde sonuçlar dahada düşük kalacaktır. İşte buda bizlere ilçe merkezindeki araç trafiğinin neden bir keşmekeş gibi olduğunun sebeplerini göstermektedir.
Bu sebeple araçların ilçe merkezindeki hareket alanlarının artırılması gerekir. Yani araçların kalıcı sürelerde park etmelerinin önlenmesi gerekir. Bunun içinde Parkomat uygulamasına geçilmesi gerekir diyoruz.
Sosyolojik olarak neden gereklidir?
3 yıldır Dereboyu ile uğraşıyorum. Sürekli çarşıya gelirkende giderkende oradan geçiyorum. Dereboyunun içinde ne zaman baksam çöp olarak atılmış bir çok şey olabiliyor. Ama tek bir şey olmuyor. Sizce bu ne olabilir ki? Hadi biz söyleyelim poşet olmuyor.
Yani su içiyor şişesini atıyor. Gazoz yada kola içiyor şişesini atıyor. Börek yiyor plastik tabağını atıyor. Ama börekçiden aldığı poşeti atmıyor. Ne yapıyor? Ya çantasına yada cebine koyuyor ve eve götürüyor. Niye böyle yapıyor ki? Çünkü poşet artık paralı. Evde çöp koyarım diye börek poşetini bile atmıyor.
Hatırlarsanız ilk zamanlarda bir poşet için kasiyerlerle kavga ediliyordu. Şimdi ise aldıklarını sıkıştıra sıkıştıra az sayıda poşetlere dolduruyorlar. Peki niye böyle yapıyorlar? Çünkü poşetler paralıda onun için böyle yapıyorlar. Ayrıca mahallenizden itibaren şöyle bir çevrenize bakınız. Yerlerde hiç poşet göremezsiniz. Yani hani dışarıda bir ihtiyacınız olsa Allah için bir poşet bulsam deseniz yine bulamazsınız. Çünkü paralıdır artık.
İşte bizlerde diyoruz ki; Parkomatta böyledir. Çünkü her gün her saat otopark bomboş peki araçlarını niye park etmiyorlar ki ? Yada niye araçlarını park etsinler ki? Çünkü paralıdır. Ayrıca ilçe merkezi cep parklarla dolu hemde bedava. Peki ilçe merkezinde Parkomatlar olsa araçlarını park edebilirlermi? Naçizane olarak bizce etmezler. Niye? Çünkü onlarda paralıdır. Peki ne yaparlar? Ya mahalle içlerine park ederler. Yada araçlarını evde bırakıp yürüyerek ilçe merkezine gelirler.
Şehircilik açısından neden gereklidir?
Çünkü ne kadar yer altı yada yerüstü otoparkı yapacaksınız ki? Yada giriş ve çıkış yolarının çevre yolu bağlantılarını nasıl yapacaksınız? Yapamazsınız. Çünkü küçücük bir ilçe merkezimiz var. Bu gerçekliğin artık farkında olmalıyız. Bu sebeple ilçe merkezinde yeni iş merkezleri şeklindeki yapılaşmaların artık önüne geçilmelidir diyoruz.
Geç kalınmadan İlçe merkezinin dışındaki alanlara geçilmelidir diyoruz. Yani ilçe merkezinin belirli bir mesafesinde oturma amaçlı binalara ruhsat verilmemelidir. Bu şekilde vatandaşlarda yerlerini satışla deveretmek zorunda kalırlar. Sonuçta bu alanlar birleştirilerek çevre yolları bağlantılarıyla birlikte iş merkezleri veya AVM türü yapılaşmaların kurulabilmeside bu şekilde sağlanmış olabilir diyoruz.
İşte Parkomatlar bu durumlarda da büyük birer faydalar sağlarlar. İlçe merkezine aracını parayla park etmek istemeyenler ilçe merkezi dışındaki iş yerlerine yada iş merkezlerine yönelirler. Bu şekilde ilçe merkezi boşalacak vatandaşlar ve esnaflar hem rahat bir nefes alacak hemde güvenli ve keyifli alışverişler yapacaklar ve bu şekilde ticarette artacaktır.
Yoksa ne olacak? Böyle gelmiş böyle gider olacak. Alışveriş için Adapazarı'na gidilecek esnafların kazançları sürekli azalacak. Ticaretler yavaş yavaş bitme noktasına gelecek. Esnaf çocukları da belediyede işe girmeyi hayal edecek. Öylede değilmi?
Parkomat gelirlerinin bir kısmı başka işlerde değerlendirilemezmi?
Parkomat gelirleri Büyükşehirin olurmuş. Olsun. Büyükşehirde bizim Hendekte bizim değilmi? Gidip görüşebilseler güzel olmazmı? Yani parkomata başlayacağız. Gelirleri sizin olsun. Ama sizlerde mahallelerimizdeki çevre yolu dışında kalan yolların asfalt ve kaldırımlarını yapsanız.
Yada birçok mahallelerdeki ağzı açık durumdaki yağmur suyu kanallarını büzlerle dere yataklarına gidecek şekilde bağlantılarını yapsanız. Veya ilçemizde yaz kış suların kesilmemesi için dere yataklarına yakın yerlerde yeni su depoları yapsanız diye söyleyebilseler güzel olmazmı? Olur değilmi?
Sonuç olarak yukarıda bahsettiğimiz bütün bu sebeplerden ötürüde ne cep park ne tek yön nede katlı otopark tek çare var oda Parkomat diyoruz ve takdiride tabiki ilgili yetkililerimizindir diyoruz.
Saygılarımızla
Arş.Yaz.Mak.Yük.Müh.Kayhan Şafak