Galileo "Tabiat Matematik dilinde yazılmıştır " sözünü "Kainat dediğimiz kitap, yazıldığı dil ve harfler öğrenilmedikçe anlaşılamaz. O, matematik dilinde yazılmış; harfleri üçgen, daire ve diğer geometrik şekillerdir. Bu dil ve harfler olmaksızın kitabın bir tek kelimesini bile anlamaya olanak yoktur. Bunlar olmaksızın yapılan karanlık bir labirentte amaçsızca dolaşmaktır." şeklinde açıklamıştır.
Platon'un "Geometri bilmeyen giremez" şeklindeki dünyanın ilk okulunun kapısına astığı tabela bizlere Matematiğin Önemini göstermektedir. Mustafa Kemal Atatürk'ün , üçgen , kare , dikdörtgen ve daire gibi isimlerini bizzat kendisinin vererek bir Geometri Kitabı yazması da yine Matematiğin Önemini bizlere güzel bir şekilde göstermektedir.
Bilimsel anlamda Matematik , İnsanın , zekasını geliştiren , temeli mantığa dayanan , rasyonel bir bakış açısı kazandıran ve doğru düşünmesini ve analiz yapabilmesini sağlayan bir sistem olarak tanımlanmaktadır. Beyin Cerrahı Prof.Dr. İsmail Hakkı Aydın ise , Beyin Sizsiniz Kitaplarında , Beyin için , "Beyin , milyarlarca nöronlardan oluşan ve Matematikle çalışan bir Bilgisayardır , Akıl Yazılım , Zeka ise İşletim Sistemidir " olarak bahsetmekte ve hayallerin beynin kabiliyetini gösterdiğini ve hayal gücü sonsuz olanın , beyin gücünün de sonsuz olabileceğini belirtmektedir.
Önümüzdeki yüzyılda , Bilim ve Teknolji ile ilgili , Giyilebilir Teknoloji , Drone Teknolojisi , Arttırılmış Gerçeklik , Nano Cihazlar ,Yapay Zeka, Biyoinformatik , Nöroteknoloji , Sentetik Biyoloji ve Çip Organlar Sağlık Teknolojisi , Bulut Bilişim , Büyük Veri , Blok Zinciri ve bunun gibi gelişmelerin yaşanacağı ve buna bağlı olarak da , IoT Uzmanı , Yapay Zeka Uzmanı , Sentetik Biyoloji Uzmanı , Robot Mühendisi/Teknisyeni , 3D Yazıcı Uzmanı/Mühendisi , Giyilebilir Teknoloji Tasarımcısı ,Veri Analizi ve Güvenliği Uzmanı , Yazılım Geliştirici , Blokchain Geliştiricisi ,Bulut Bilişim Geliştiricisi , Drone Pilotu , Akıllı Bina Uzmanı, AR (Artırılmış Gerçeklik) Geliştiricisi , VR (Sanal Gerçeklik) Geliştiricisi/Tasarımcısı , UX (Kullanıcı Deneyimi) Tasarımcısı gibi yeni Mesleklerin oluşabileceği ise görülmekte değil midir?
Böyle başdöndürücü teknolojik gelişmelerin yaşanacağı bir yüzyılda çocuklarımızın , Bilim ve Teknolojiden uzak kalmamaları ve iyi birer meslek sahibi olabilmeleri için çok iyi bir Matematikçi veya Matematik Zekasına sahip olmaları gerektiği , yada dijital işlemlerin matematik ve algoritmalar ile birlikte 0101010101 gibi başlayan Kodlama ve Yazılımlarla yapılabileceği yeterince bilinmekte midir?
Benjamin Frankline'nin "Kitap okumayan insan , boş bir çuvala benzer ve boş bir çuvalın ayakta durması zordur " , Aristoteles'in "İnsanlar başaklara benzerler , içleri boş iken başları havadadır , içleri doldukça eğilirler" sözleri ile burada Anne ve Babalara önemli görevler düşmekte değil midir?
Bu gibi sorulara bağlı olarak neler yapılabileceğine ait cevaplar , Çocuklarımızın çok küçük yaşlardan itibaren Annelerinin onlara ninniler ile birlikte Matematik Masalları gibi kitaplar okuması , 2-3 yaşlardan itibaren Resimli ve Eğlenceli Matematik Kitapları ve Matematik İçeren Oyuncakları ile oynayabilmeleri, 3-4 yaşlardan itibaren Bilgisayarlar ile birlikte , ortaokul ile lise yıllarında ise birer Yazılım yada Kodlama yapabilecek ve dünyadaki akranlarıyla yarışabilecek düzeye gelebilmeleri belki de bu şekilde mi olabilecektir? Ben buna inanmaya ve bu yolda çalışmaya devam edeceğim.Ya siz...
Saygılarımla
Arş.yaz.Mak.Müh.Kayhan Şafak