Hendek Kalayık mahallesinde doğdum. Abhazım. Anne ve baba öğretmen bir ailenin kızıyım. İlk ve orta okulu Hendek’te liseyi ise Gümüşova Anadolu Lisesinde tamamladım. İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Bölümünden mezun olduktan sonra Özel Hukuk alanında yüksek lisans eğitimimi tamamladım. Avukat olarak 2 yıl İstanbul’da çalıştıktan sonra da Adapazarı’na gelerek kendi ofisimde işlerime devam etmekteyim.
Benim en büyük hayalim ilçemizdeki kadınların ekonomik güçlerinin olabilmesi için Kadın Kooperatifleri kurulmasıdır. Bu konuda Kalayık Kadın Kooperatifi gibi bir örnek modelimiz var. Bende denetim kurulu üyesiyim. Kooperatifte deneme üretimleri başarıyla yapıldı. Yakında seri üretime geçilecek. Bunun gibi daha birçok mahallelerimizde kurulacak olan kadın kooperatifleriyle birlikte o bölgeye ait coğrafi işaret taşıyan ürünler yada yöresel ürünlerin üretimi ve satışının yapılabilmesi sağlanabilir.
Ayrıca Belediye önünde, üniversite caddesinde veya çarşı merkezinde belirli alanlarda kadınlar için küçük seyyar iş yerleri kurulabilir. Bu şekilde kadınların kendi ayakları üzerinde durabilecekleri bir işleri ve ekonomik güçleri olabilir. Bunun yanında Hendekliler kahvaltı yada yemek veya gezmek için Hendek'te kalmıyorlar başka yerlere gidiyorlar. Buna yönelik işyerleri de kurulabilir.
İlçemizdeki birçok mahallelerde Belediye Kreşlerinin kurulması gerekir. Bu şekilde kadınların hem kendi iş yerlerinde yada başka işyerlerinde çalışabilmeleri için imkanlarda oluşmuş olacaktır. Eşinden şiddet gören kadınların çocuğuyla birlikte gidebileceği bir yer de ilçemizde yoktur. Bu yüzden Kadın Barınağı kurulması gerekir. Kadınların sosyalleşebilecekleri sosyal alanlarda olmalıdır. Kadınların işlettiği Kadın Kafeteryaları kurulabilir. Burada kadınlar sinemalar izleyebilirler yada daha başka bir çok etkinlikler yapabilirler.
Cam tavan sendromunda görünüşte kadınlar ve erkekler aynı işte ve aynı koşullarda çalışıyorlar. Ancak terfi ve maaşlarda kadınlar erkeklere göre daha düşük görevlerde bulunuyorlar ve daha düşük ücretlerle çalışıyorlar. Bunun değişmesi gerekiyor. Bu siyaset dahil her alanda olmalıdır.
Ancak bu haklar kolay elde edilmiyor. Çünkü eşit iş, eşit ücret ve eşit sendikal hakları elde edebilmek için 129 kadın yanarak hayatını kaybetmiştir. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü bu hayatını kaybeden kadınları anmak için yapılmaktadır. Bu yüzden bugünün anlam ve önemi ilçemizdeki özellikle kadınlar tarafından çok iyi bilinmelidir.
Bu ve buna benzer daha bir çok hayallerim bulunmaktadır. Bu 5 yıllık belediye meclis üyeliğim süresince bunların gerçekleşmesi için gereken mücadelemi vereceğim. Ancak bu konuda özellikle ilçemizdeki kadınların idareciler üzerinde gereken baskıları yapması da ayrı bir önem taşımaktadır.
Bu vesileyle de ilçemizdeki tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyorum…
Saygılarımla
Hendek Belediye Meclis Üyesi Av.Setenay Halis