Çok önceden bir arkadaşımız aramışlardı. İşte mimarlar ve şehir planlamacılar bir konferans verecekler sizde çekim yaparsınız demişlerdi. Bizlerde; Konuşmacı olarak davet ederseniz geliriz demiştik. Çünkü onlar klasik şehirciliği anlatacaklardır. Ama şehircilik insan odaklı olmalıdır. Yani insandan ve halden anlayan şehircilik esas olmalıdır demiştik. Bir sorayım sonra ararım demişlerdi. Bir dahada dönmediler. Aslında bizleri anladılar mı? ondanda emin değiliz. Ama olsun diyoruz. Allah yollarını açık etsin diyoruz.
Dünyanın her yerinde olduğu gibi ilçemizdede genelde iki grup insanlar vardır. Esnaflar ve halk gibi. Bu iki sınıf arasındaki dengeyi sağlayan birde aracılar vardır. Bunlar siyasetçiler, yöneticiler yada idareciler gibi. İşte hem esnafları hemde halkı memnun edecek şekilde idare edebilenler birer prens gibi olmuşlardır.
Bir ilçeyi yönetebilmek içinde bir prens gibi olmak gerekir. Yani hem halkın hemde esnafların halinden anlayan bir prens gibi olmak gerekir.
Prens olmak aslında çok da kolaydır. Nedenmi? Çünkü hem esnaflar hemde halk için bir şeyler yaparsanız bir Prens olabilirsiniz. Bu şekilde hangi görevde olursanız olun hem orada uzun yıllar kalırsınız hemde hayırlarla ve dualarla anılırsınız. Bu şekilde yerde gökte sizlerden razıda olmuş olur. Öylede değilmi?
Yıllardır ilçemizde hem esnaf çocuklarının önünün açılması ve ilçemizin ticaret hayatının gelişerek hemde halkımızın istihdam ve daha ucuza bir çok şeyler alabilmesinin yolunun açılabilmesi için bir şeyler söylemeye yada yazmaya çalışıyoruz. Ama duvara mı söylüyoruz? Yada suya mı yazıyoruz? Bilemiyoruz. Çünkü bu konuda yıllardır hiçbir şey yapılmıyor. Yani yıllardır reşit sen söyle sen işit gibi oluyoruz.
Bizlerde diyoruz ki; İlçemizin dört bir yanında mesela Rasimpaşa, Sarıdede ,Akpınar ve Akova gibi mahallelerde sağlık ocaklarıyla birlikte belediye sıralı dükkanları yapılsa güzel olmazmı? Haftada bir günde semt pazarı kurulsa dahada güzel olmazmı? Bu şekilde aynı yol üzerindeki çevre mahallelerden gelen araç ve insan yoğunluğunun büyük bir kısmı ilçe merkezine girmeden burada karşılanmış olur ve ihtiyaçlarıda buralarda giderilmiş olur. Mesela;
Sarıdede mahallesi ; Çukurhan, Beylice, Hacimbey, Akçayır, Aşağı Hüseyinşeyh, Esentepe,Yeşilvadi,Harmantepe, Kalayık, Yarıca, Yeşilköy, Nuriye gibi toplamda 12 mahalleyi kapsayacak şekilde;
Rasimpaşa mahallesi; Dereköy, Aktefek, Kocadöngel, Soğuksu, Hacıkışla, Sivritepe, Tuzak, Paşaköy, Su kenarı, Aşağı ve Yukarı çalıca, Akarca, Karatoprak,Yağbasan, Hallaç, Şeyhler, Lütfiyeköşk, , Büyükdere, Bayraktepe, Kazimiye gibi toplamda 20 mahalleyi kapsayacak şekilde;
Akpınar mahallesi; Pınarlı, Turanlar, Balıklı ihsaniye, İkramiye,Çakallık, Gündoğan, Sümbüllü, Kırktepe,Karadere, Kadifekale, Göksu, Aksu, Yeniyayla, Kurtuluş, Dikmen gibi toplam 17 mahalleyi kapsayacak şekilde;
Akova mahallesi; Ortaköy, Yayalar, Kargalı Yeniköy,Uzuncaorman, Kargalı hanbaba, Hamitli, Servetiye , Çiftlik gibi toplamda 9 mahalleyi kapsayacak şekilde;
Bu sıralı dükkanlar; Berber, kadın kuaförü, terzi, ayakkabı tamircisi, çay ocağı, lokanta, pastane, PTT şubesi, Halk eğitim kurs yeri, telefon bayi, bankamatik, eczane, tuhafiye, oyuncakçı, kırtasiye, kasap, manav, market, nalbur, elektrikçi, su tamircisi, mescit ve el işi ve ev işi ürünlerinin satışı gibi dükkanlar ve önünde haftada bir gün kurulacak küçük bir semt pazarıyla birlikte kompleks işyerleri kurarak hem esnaf çocuklarının önü açılır hemde halkımızın istihdam ve daha ucuza bir çok şeyler alabilmesinin de önü açılmış olabilir. Ayrıca yeni dolmuş ring hatlarıyla da şöför esnaf çocuklarınında önü açılmış olabilir. Böyle güzel olmazmı?
Ayrıca vatandaşlarımız 1 kilo kıyma almaya, pantolon paçası yaptırmaya yada ayakkabısının söküğünü diktirmeye ilçe merkezine gelmek zorunda kalmaz. Yada doktora muayene olmaya veya ilaç almayada ilçe merkezine gelmek zorunda kalmazlar. Bu şekilde ilçe merkezinde araç ve insan yoğunluğu oluşmaz. Hem ilçe merkezi hemde vatandaşlarımız rahat bir nefes almış olurlar. İlçe merkezide gezi ve sayfiye yeri haline gelmiş olur. Böylede daha güzel olmazmı?
Bu konuyla ilgili olarak Rasimpaşa mahalle muhtarı Talip Beslan; Eski belediye Başkanı Sn.Turgut Babaoğlu zamanında Kurtköy mahallemizde sıralı dükkanların yapıldığını ilettiler. Rasimpaşa mahallesinde belediyeye ait boş durumda olan bir yer olduğunu ve bunu değerlendirilmesinin güzel olacağını ve konuda ilgili yerlere düşüncelerini ilettiklerini belirttiler.
Bizlerde Sn.Turgut Babaoğlu'na ilçemiz ve halkımız adına teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Bu konularla ilgili olarakda Akova mahalle muhtarı Ramazan Kaya mahallesinde semt pazarı kurma düşünceleri olduğunu belirttiler. Akpınar mahalle muhtarı Ogün Gülmez'lede görüştük mahallelerinde uygun yerlerinin olduğunu belirttiler. Sarıdede mahalle muhtarı Hakan Akbulut ilçe dışında olduğu için geldiklerinde görüşeceklerini belirttiler. Yani görüldüğü üzere bir çok muhtarlarımız bu konularla ilgili olumlu düşüncelere sahipler ve bir Prens olma yolunda güzel çalışmalar yapacaklardır.
Bu sebeple Sn.İsmet İskefiyeli artık bir Prens tir. Çünkü hem esnafları hemde halkı için faydalı olabilecek bir çok şeyler yapmıştır. Sizcede öyle değilmi? Ayrıca 5393 sayılı Belediye Kanunuda bilgilerinize sunuyoruz.
Saygılarımızla
Arş.Yaz.Mak.Yük.Müh.Kayhan Şafak
5393 sayılı Belediye Kanunu
Belediyenin görev ve sorumlulukları
Madde 14- Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla;
a) Ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır.
b) Sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir.
Belediyenin yetkileri ve imtiyazları
Madde 15- Belediyenin yetkileri ve imtiyazları şunlardır:
a) Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak.
c) Gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri ile ilgili olarak kanunlarda belirtilen izin veya ruhsatı vermek.
f) Toplu taşıma yapmak; bu amaçla otobüs, deniz ve su ulaşım araçları, tünel, raylı sistem dâhil her türlü toplu taşıma sistemlerini kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek.
p) Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek.