2017 Yılı Süt ve Et Üretimi (1000.TON)
HOLLANDA Tarım Sistemi ve Uygulaması ;
Hollanda, yenilikçi tarımsal teknoloji sayesinde dünyanın en büyük tarımsal ve gıda ürünleri ihracatçısı ülkelerinin başında gelmektedir . 2017 yılında 92 milyar € ile , ABD'den sonra dünyanın ikinci büyük tarımsal ürün ihracatçısı durumundadır. Toplam alanın 69’u tarımsal üretime ayrılmıştır. Hayvancılık (besi ve süt), et ve yumurta sektörü üretimde yaklaşık 50’lik bir payla önde gelmektedir. Hollanda, yaklaşık 11 milyar kg. yıllık süt üretimi ile dünya birincisidir; bu miktarın yarısı peynir üretiminde kullanılmaktadır. Hollanda tarım ürünleri üretiminde, gen mühendisliği, çapraz gübreleme ve ‘çapraz dölleme’ konularında da dünyada büyük bir üne sahip olmuştur.
Eğitim Sistemi ; Tarım Liseleri , Tarım Üniversiteleri ve Araştırma Enstitüleri sürekli olarak yeniden yapılanmaktadır. Dünyanın tarım alanındaki en başarılı üniversitesi olan Wageningen Tarım Üniversitesi, Bakanlık Araştırma Enstitüleri (DLO) ile birleşerek Wageningen Üniversitesi ve Araştırma Merkezi (WUR) adını aldı. Eğitim süreçlerinde , Moleküler Biyoloji , Biyoteknoloji ve Gen Teknolojisi gibi konuların ağırlık kazandığı görülmektedir.
Teknoloji ve Tarım İşletmeleri (KOBİ'ler) ; Eğitim, araştırma ve nitelikli iş gücünün yüksekliği dolayısıyla dünyanın yeme-içme sektöründe önde gelen 40 şirketinden 12'sinin Ar-Ge merkezi Hollanda'dadır.Tarım-gıda ürünlerinin işlenmesi için makineler, robotik yumuşak meyve toplayıcıları, otomatik et ayırıcıları gibi yüksek düzeyde otomasyona sahiptir. Dünyanın sayılı çok uluslu şirketlerinden biri olan Unilever’in merkezi Hollanda’da bulunmaktadır. Ülkede tarım ve çiftlik gereçleri, makina ve teçhizatı ile tohumlama, seracılık, paketleme ve tasarım tekniklerini üreten Tarım işletmeleri (KOBİ'ler) de son derece gelişmiştir. Hollanda sadece bunların üretimini ve satışını da gerçekleştirmiyor aynı zamanda , "tarımsal işleme" konularındaki bilgisini (know-how) de danışmanlık firmaları aracılığıyla dünyanın bütün ülkelerine de ihraç etmektedir .Bu, bitki esaslı ürünlerin yanı sıra hayvancılık, kanatlı hayvan eti ve yumurta ile peynir gibi hayvansal ürünleri de içermektedir.
Üretici Birlikleri ( Kooperatifler ); Çiftçilerin tarım arazisinin kayıtlı olduğu kooperatifin yetkilisi çiftçileri davet ederek ve arazilerinde şu ürünleri yetiştireceksiniz diyerek bilgilendirdikten sonra çiftçileri ziraat mühendislerine yönlendirir. Mühendisler tarafından çiftçilere işleyiş açıklanır ve arazi bilfiil gezilerek neler yapılması gerektiği anlatılır. Ayrıca makine parkı , hangi araçlar var onlar da incelenerek eksiklikler konusunda çiftçilere bilgiler verilir. Bunun üzerine çiftçilere üretici sertifikası verilir.Atılacak ilaçlar , kullanılacak su , yapılacak kesimler ve kontroller tamamen kooperatif yetkilileri tarafından yapılmaktadır. Hasat zamanı da personel desteği sağlanmakta ve hasat yapılmaktadır. Kiralık depolarda yeminli eksperler ürüne fiyat belirledikten sonra satış işlemleri açık arttırma ile kooperatifler tarafından yapılmakta , borçlar ve hizmet faturaları düşüldükten sonra kalan para çiftçiye ödenmektedir.Sistem bu şekilde işlemekte olup , havada don olacak gibi yada başka konularda çiftçiler sürekli uyarılarak gerekli önlemleri almaları da sağlanmaktadır.
Yazımı Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözleri ile tamamlamak istedim. Saygıyla ve minnetle anıyoruz.
“Milli Ekonominin temeli ziraattır.” “Çiftçi ve çoban, bu millet için unsur-u aslidir”. “Türkiye’nin sahibi hakikisi ve efendisi, hakiki müstahsil olan köylüdür.” “Kılıç ve saban, bu iki fatihten birincisi, ikincisine daima mağlup olmuştur.” “Ciddi etütlere dayalı bir ziraat siyaseti tespit etmek ve ziraat rejimi kurmak lazımdır.” “Eğer milletimizin ekseriyeti azimesi çiftçi olmasaydı, biz bugün dünya yüzünde bulunmayacaktık.”