Belediye sosyal medya sayfasında gördük. Belediye bol bol toplantılar yapıyor. Tebrik ediyoruz diyoruz. Toplantılar yapmakda önemlidir diyoruz. Ama yetermi? Tabiki yetmez diyoruz. Çünkü belediye sadece toplantılar yeri değil aynı zamanda gözle görülür ve elle tutulur işlerinde yapıldığı yerdir diyoruz. Öylede değilmi?
Mahallelerle ilgili planları varmı?
Muhtarlarla yapılan toplantıda Bungolav evler, köy ziyaretleri ve sık sık iştişare toplantıları yapacağız gibi şeyler dışında somut bir şeyler varmı? Yok. Yani mahallelerde asflat ve kaldırım planı varmı? Yok. Yağmur suyu kanalları ve kanalizasyon yada doğalgaz planları varmı? Yok. Düğün dernek yada cenaze taziye yerleri planları varmı? Yok. Kültür evleri planları varmı? Oda yok.
Esnaflarla ilgili planları varmı?
Kasapların talep ve önerilerini dinlemişler. Peki planları varmı? Yani yeni işyerleri planları varmı? Yok. Yeni mezbaha planları varmı? Oda yok.
Halkla ilgili planları varmı?
Madde bağımlığıyla mücadele ekibi kurulmuş. Peki somut şeyler varmı? Planları varmı? Yani mesela Belediye tesislerini belediye işletsin çay 5, kahve 10 , tost , hamburger, pizza yada soslu tavuk ne yersen ye 50 TL olsun gibi planları varmı? Yok. Mesela Belediye kültür ve sanat evi planları varmı? Yok. Mesela Belediye ücretsiz spor okulları planları varmı? Oda yok. Yada varsada açıklarsa bizlerde öğrenmiş oluruz ve temcit pilavı gibide sürekli bunları yazmayız diyoruz.
Hiçbir şey yapmayacaksanız toplantılar yapınız diye kim söylemiştir?
Japon ünlü iş insanı Masaaki İmai “Hiçbir şey yapmayacaksanız toplantılar yapınız” demiştir. Japonya'nın halide ortada değilmi? İşte bizlerde sadece toplantılar olmasın. Neler yapacaksanız bunların planları olsun. Bu planlar yapılırken esnaflarında halkında gönlü olsun. Bu şekilde yerlerde göklerde sizlerden razı olsun diyoruz.
Bizlere kimler sürekli neler söylüyorlardı?
Birde ilçemizin kelli felli diyeceğimiz kişileri var sürekli bizlere “Sende herşeyi belediyeden bekliyorsun. Bunlar belediyenin işi değilki? Ayrıca Belediyeninde bir bütçesi var diyorlardı. Ne üzücü bir şey değilmi? Belediye bütçesi ne demek bilmiyorlar? Belediye bütçesi neye göre yapılır onuda hiç bilmiyorlar? Çünkü okumuyorlar.
Ne yapıyorlar? Bol bol söyleşiler yapıyorlar. Peki ne oluyor? Hiçbir şey olmuyor. Yani ne esnaflar için nede halk için hiçbir şey olmuyor. Yani sözün özü böyle toplantılarla böyle gelmiş böyle gider oluyor. Başkada hiçbir şey olmuyor.
Bu işler aslında sizler için değilmi?
Son olarakda bu işler sizler içindir diyoruz. Böyle şeyler yaparsanız ne olur? Değerli vekilimiz Sn.Ali İnci gibi 20 yıl belediye başkanlığı yaparsınız. 36 bin oylada milletvekili olursunuz. Ama yok sadece söyleşiler yapıp başkada hiçbir şey yapmazsanız ne olur?
Bizlerin vefakar, cefakar ve kadirşinaz halkımız susar ve sabırla bekler. Ama yeri ve zamanı geldiğinde gereğini yapar diyoruz.
İşte bu yüzden sürekli olarak ne yaparsanız yapın yerlerde göklerde sizlerden razı olsun diyoruz ve 5393 sayılı Belediye kanunundaki ilgili maddeleride tekrar görüşlerinize sunuyoruz.
Saygılarımızla
Arş.Yaz.Mak.Yük.Müh.Kayhan Şafak
Esnaflar için;
5393 sayılı Belediye Kanunu
Belediyenin görev ve sorumlulukları
Madde 14- Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla;
a) Ekonomi ve ticaretin geliştirilmesi hizmetlerini yapar veya yaptırır.
Belediyenin yetkileri ve imtiyazları
Madde 15- Belediyenin yetkileri ve imtiyazları şunlardır:
c) Gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri ile ilgili olarak kanunlarda belirtilen izin veya ruhsatı vermek.
f) Toplu taşıma yapmak; bu amaçla otobüs, deniz ve su ulaşım araçları, tünel, raylı sistem dâhil her türlü toplu taşıma sistemlerini kurmak, kurdurmak, işletmek ve işlettirmek.
p) Kara, deniz, su ve demiryolu üzerinde işletilen her türlü servis ve toplu taşıma araçları ile taksi sayılarını, bilet ücret ve tarifelerini, zaman ve güzergâhlarını belirlemek; durak yerleri ile karayolu, yol, cadde, sokak, meydan ve benzeri yerler üzerinde araç park yerlerini tespit etmek ve işletmek, işlettirmek veya kiraya vermek; kanunların belediyelere verdiği trafik düzenlemesinin gerektirdiği bütün işleri yürütmek.
Mahalleler ve muhtarlar için;
5393 sayılı BELEDİYELER KANUNU
Madde 3- Bu Kanunun uygulanmasında;
a) Belediye: Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişisini,
Madde 9- Mahalle ve yönetimi
Muhtar, mahalle sakinlerinin gönüllü katılımıyla ortak ihtiyaçları belirlemek, mahallenin yaşam kalitesini geliştirmek, belediye ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ilişkilerini yürütmek, mahalle ile ilgili konularda görüş bildirmek, diğer kurumlarla iş birliği yapmak ve kanunlarla verilen diğer görevleri yapmakla yükümlüdür.
Belediye, mahallenin ve muhtarlığın ihtiyaçlarının karşılanması ve sorunlarının çözümü için bütçe imkânları ölçüsünde gerekli ayni yardım ve desteği sağlar; kararlarında mahallelinin ortak isteklerini göz önünde bulundurur ve hizmetlerin mahallenin ihtiyaçlarına uygun biçimde yürütülmesini sağlamaya çalışır.
Madde 15- Belediyenin yetkileri ve imtiyazları şunlardır:
a) Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla her türlü faaliyet ve girişimde bulunmak.
Halk için;
Madde 14- Belediye, mahallî müşterek nitelikte olmak şartıyla;
a) kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik ve spor
sosyal hizmet ve yardım, nikâh, meslek ve beceri kazandırma;
Büyükşehir belediyeleri ile nüfusu 100.000’in üzerindeki belediyeler, kadınlar ve çocuklar için konukevleri açmak zorundadır. Diğer belediyeler de mali durumları ve hizmet önceliklerini değerlendirerek kadınlar ve çocuklar için konukevleri açabilirler.
b) Devlete ait her derecedeki okul binalarının inşaatı ile bakım ve onarımını yapabilir veya yaptırabilir, her türlü araç, gereç ve malzeme ihtiyaçlarını karşılayabilir;
- sağlıkla ilgili her türlü tesisi açabilir ve işletebilir;
- mabetlerin yapımı, bakımı, onarımını yapabilir;
- kültür ve tabiat varlıkları ile tarihî dokunun ve kent tarihi bakımından önem taşıyan mekânların ve işlevlerinin korunmasını sağlayabilir; bu amaçla bakım ve onarımını yapabilir, korunması mümkün olmayanları aslına uygun olarak yeniden inşa edebilir.
- Gerektiğinde, sporu teşvik etmek amacıyla gençlere spor malzemesi verir, amatör spor kulüplerine ayni ve nakdî yardım yapar ve gerekli desteği sağlar, her türlü amatör spor karşılaşmaları düzenler,
- yurt içi ve yurt dışı müsabakalarda üstün başarı gösteren veya derece alan öğrencilere, sporculara, teknik yöneticilere ve antrenörlere belediye meclisi kararıyla ödül verebilir.
- Belediyelerin birinci fıkranın (b) bendi uyarınca, sporu teşvik etmek amacıyla yapacakları nakdi yardım, bir önceki yıl genel bütçe vergi gelirlerinden belediyeleri için tahakkuk eden miktarın; büyükşehir belediyeleri için binde yedisini, diğer belediyeler için binde on ikisini geçemez.
Not: Milletvekili Sn. Ali İnci ile yaptığımız haber ve programlarımızı facebok sosyal medya hesabımızda ve gazetesehirvizyon.com adlı gazetemizde bulabilirsiniz.