Eğitimi gerçek bilimler ve teknolojilere yönlendiren ülkelerin yarattığı mucizelerden en belirgin örnek olan Güney Kore hakkında yaptığım inceleme ve değerlendirmelerimi tekrar sizlerle paylaşmak istedim. Mühendis olduğum için incelemem sadece teknolojik alanda olmuştur.
1953 yılında savaştan çıktığında açlıkla ve yoksullukla boğuşan Güney Kore bugün dünyanın 11. büyük ekonomisidir. Bu mucize eğitimin doğru planlaması ve uygulanmasıyla birlikte Güney Kore 'nin yüksek teknolojiye yönelmesiyle ve araştırma geliştirme yatırımlarıyla meydana gelmiştir. Anaokulu ve ilkokuldan sonra , ortaokullarda çocukların mesleki kurslar ve seçmeli derslerle mesleki yönlendirmesi yapılmaktadır.
Liseler; sosyal bilimler, fen bilimleri ve mesleki eğitimler olarak 3 tipte eğitim vermektedirler. Güney Kore 'de Meslek Liselerinin bağlı olduğu Mesleki Eğitim Bürosu kurulmuştur. Tarım, teknik, ticaret, balıkçılık ve deniz bilimleri ile endüstri ve teknoloji liseleri bulunmaktadır. Normal üniversiteler dışında; Siber, Endüstri, Havacılık ve Haberleşme üniversiteleri bulunmaktadır.
Öğretmenler; mesleki dersleri dışında Eğitim Psikolojisi, Egitim Sosyolojisi, Egitim Felsefesi ve Alan pedagojisi dersleri almakta ve her öğretmenin yüksek lisans yapmış olma zorunluluğu bulunmaktadır. Guney Kore'de zengin ve popüler olmanın yolu öğretmen olmaktır. Guney Kore' de matematik öğretmeni olmak fabrika sahibi olmak kadar önemlidir. Bir öğretmen maaşı yıllık 50.000 $ olmasına karşın özellikle internet üzerinden matematik ve teknoloji dersleri veren öğretmenler yıllık 4 milyon $ kazanabilmektedir.
Bu eğitim sistemine bağlı olarak 2022 yılındaki Güney Kore'nin Pisa sonuçları şu şekildedir ;
( Katılan Ülke sayısı 72 dir.)
Fen : 5
Matematik : 6
Okuma : 3
Güney Kore'nin hiç bir yeraltı ve yerüstü kaynakları olmadan sadece "Eğitim" ile başardığı mucizelerinin somut örnekleri olan dünya çapındaki markaları; Hyundai, Kia, Samsung, LG ve Hankook dur. Petrolü olmayan ve petrol ithal edip petrol ürünleri ile birlikte madenleri Kuzey Kore 'de kalan Güney Kore cevher ithal edip çelik ihraç etmeye başlamıştır.
Gemi sektöründe Çin ile yarışarak liderliği ele geçirmiştir. Samsung ve LG Japonlar ‘ın küçük evleri nedeniyle 30 inç TV üretimini Avrupalılar için geniş ekran üreterek dünya liderleri arasına girmiştir. LG 2.nesil iletişim, Samsung ise 3.nesil iletişim ile akıllı telefon piyasasında ve de özellikle Samsung Apple ’ın en büyük rakibi olmuştur.
Türkiyenin otomobil sevdası 1950 ‘de Devrim ile 1966 da Anadol markası ile gerçekleşti. Reliant lisanslı kaporta cam elyafdan, şasi ve motor Ford ‘ dan alınmıştı. Klasik araba varlığını sürdürüyor ama keçiler ve eşekler kemiriyor efsanesi ise hala sürmektedir. Bugün dünyada ilk 5’te olan Hyundai , Pony modeli ile otomobil üretimine 1975 yılında başladı. Motor Japon Misubishi, kaporta Güney Kore ’de üretiliyordu. Söylentilere göre Anadolu eşekler kemirirken Pony 'de sıcaktan eriyordu.
Bugün Mitsubishi 10. Hyundai ise 5' ten 4.cülüğe terfi ediyor. Güney Kore ‘nin sıçrama yapmasını sağlayan projelerden bir diğeri de Bilişim Teknolojileri için kurulan IT vadisidir ve ABD ’nin silikon vadisinin alternatifi haline gelmiştir. Üniversitelerin ve küresel şirketlerin yatırımlarıyla yarı iletkenler konusunda ABD 'yi de sollamış durumdadır.
Saygılarımızla
Arş.Yaz.Mak.Yük.Müh.Kayhan Şafak