En değerli varlıklarımız çocuklarımızın iyi birer meslek sahibi olmaları , ülkemizde ve dünyada başarılı işler yapabilmeleri için önümüzdeki yüzyıllarda hangi tür meslekler olabileceği üzerine yaptığım araştırma ve incelemelerimde Aristoteles'in " Bilim iyi zamanlarda bir servet , kötü zamanlarda bir sığınak ve iyi bir yol göstericidir" sözünün karşılığı olarak , dünyadaki küresel olarak en büyük 20 teknoloji devi şirketlerin tamamının yaklaşık olarak 6,2 trilyon dolarlık bir değere sahip olduğu şeklinde kendini göstermektedir. Bu şirketlerin 12’si ABD merkezli, geri kalan 8’i ise Çin merkezlidir. Hepimizin yakından bildiği bu şirketlerden bazılarının piyasa değerleri ise şu şekildedir ;
Apple (ABD)
Sadece teknoloji alanının değil, dünyanın da en büyük şirketi olan Apple, 1, 38 trilyon dolarlık bir pazar değerine sahiptir.
Alphabet (Google) (ABD)
"Dünyanın arama motoru" diyebileceğimiz Google, 1 tilyon dolarlık bir değere sahip.
Microsoft (ABD)
Microsoft, 1,27 tilyon dolarlık bir değere sahip.
Amazon (ABD)
Amazon, 930 milyar dolarlık bir değere sahip.
Facebook (ABD)
Facebook 632 milyar dolarlık bir değere sahip
Alibaba ( Çin )
Alibaba, 480 milyar dolarlık bir değere sahip.
Tencent Holding ( Çin )
Tencent Holding, 472 milyar dolarlık bir değere sahip.
Bu yazım ile de önümüzdeki yüzyıllarda geçerli birer meslekler olabilecek birer örnekleri tekrar görüşlerinize sunuyorum.
Finansal Risk Uzmanı:
Aktüer ya da aktüerya uzmanı olarak bilinen bu meslek grubundaki kişiler, finansal açıdan risk değerlendirmesi yapan, buna bağlı çözüm yolları geliştiren ve geliştirdiği önerileri sunarak uzun vadede ortaya çıkabilecek neticeleri analiz eder. Bu değerlendirmeleri yaparken; ölüm, yaralanma, hastalanma, sakatlanma ya da emeklilik gibi durumların yanında hırsızlık, kazalar, deprem, sel ya da yangın gibi afetleri de içine alan bir risk değerlendirmesi yapar. Risk analizi sonucunda ise finansal kayıpları engelleme ya da en aza indirme yolunda bazı adımlar atılmasını sağlar.
Epidemiyolog:
Epidemiyologlar, içinde bulunulan toplumda ortaya çıkabilecek hastalıkların yanında, buna bağlı sağlık koşulları ve kazaların araştırma sürecini başından sonuna kadar yürüten kişilerdir. Çalışma esnasında olayın görülme sıklığı, yeri ve şekli gibi birçok kıstası kullanarak analiz yaparlar. Bu analiz sonucunda elde edilen bilgiler ışığında yeni önlemler alınmasına ve yol haritası oluşturulmasına katkı sunarlar.
Uygulama ve Oyun Geliştiricisi:
Bu meslek grubunda yer alanları artık hayatımızda daha sık görüyoruz ama çok daha fazla göreceğimizi de söylemek mümkün. Mobil uygulama ya da oyun geliştirenler; alışverişten oyuna, güvenlikten bankacılık işlemlerine, sağlıktan müzik dinlemeye kadar birçok farklı alanda hizmet sağlarlar.
Endüstriyel Veri Bilimci:
Endüstriyel anlamda verilerin toparlanması ve bu veriler ışığında analizler yapılmasını, üretim süreçlerinin daha doğru ve nitelikli yönetilmesini olanaklı kılan endüstriyel veri bilimciler; özellikle online alışverişin yükselmesi sebebiyle geleceğin popüler meslekleri içinde yer alacaklar.
Robot Koordinasyon Uzmanı:
Günümüzde, üretim süreçlerinde robotlar kullanılıyor ve robot kullanım oranı günden güne artıyor. Dolayısıyla robotlar, yepyeni mesleklerle tanışmamıza neden olacak. Geleceğin meslekleri arasında en popüler olacaklardan biri ise robot koordinasyon uzmanıdır. Bu uzmanlar, robotların onarımlarını ve bakımının yanında etkili çalışma prensiplerini gözden geçirirler. Böylece robotlara yepyeni beceriler kazandırılabilmektedir.
IoT Uzmanı:
Nesnelerin interneti olarak bilinen kavramdan haberiniz var mı? IoT olarak kısaltılan bu kavram, etrafımızdaki neredeyse bütün her şeyin internete bağlı olarak işlem görmesini ifade ediyor. Yani, akıllı binalarda yer alan klimalar, alarm sistemleri, güvenlik kameraları ve diğer birçok şey, nesnelerin interneti için başlangıç aşaması. Yakın gelecekte bütün elektronik aygıtları, uzaktan bile olsa internet bağlantısı sayesinde yönetebileceğiz. Dolayısıyla bu alanda çalışacak yetişmiş insanlara ihtiyaç olacak.
Veri Güvenliği Uzmanı:
Ebeveynler; hem kendilerini hem de çocuklarını internet ve teknolojinin beraberinde getirdiği istenmeyen sonuçlara karşı korumak için, gelecekte daha çok çaba sarf edecekler. Yakın gelecekte daha sık siber saldırı ifadesini duyacağımıza inanılıyor. Bu tip saldırılar için önleyici çalışmalar yapmak, önemli bilgileri gizlemek ya da gerekli görüldüğü koşullarda ortadan kaldırmak veri güvenliği uzmanlarının işi olacak.
Akıllı Şehir Uzmanı:
Akıllı evler kadar, akıllı şehirler de artık hayatımızın merkezine yerleşmek üzere. Gelecekte, şehirlerin, sayıları milyonları bulan sensörler (alıcılar) ile donatılması bekleniyor. Bu sensörler elektrik, internet, su, doğalgaz, atık gibi birçok işlem için kullanılacak. Dolayısıyla olası arızalarda görsel zeka yönünden şanslı olan akıllı şehir uzmanlarına büyük görev düşecek.
Yapay Zeka Uzmanı:
Yapay zeka, sizi korkutmasın! Yakın gelecekte sağlık, teknoloji, üretim gibi alanlar başta olmak üzere birçok farklı yerde yapay zekanın nimetlerinden faydalanmaya başlayacağız. Buna bağlı olarak da yapay zeka alanında uzmanlara ihtiyaç olacak.
İklim (Hava Durumu Kontrol) Mühendisi:
Çeşitli faktörlere bağlı olarak meydana gelen iklim felaketleri; seller, kuraklıklar ve orman yangınları sebebiyle iklim bilimine olan ihtiyaç artıyor. Hava durumunu ve iklimleri inceleyen, buna bağlı çözüm yolları üreten iklim biliminin önemi bu tip felaketlerle iyice anlaşılmaya başlandı. Dolayısıyla hava durumu kontrol mühendisliği de yeni çağın en popüler meslekleri ya da bir başka deyişle geleceğin meslekleri arasında yerini çoktan aldı bile. Küresel ısınmanın olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak ya da hafifletmek için hava durumu kontrol mühendislerine tüm insanlığın ihtiyacı olacak.
Sentetik Biyoloji Uzmanı:
Dünyada en önemli besin maddelerinden biri kırmızı et, beyaz et ve balık. Bunların sınırlı kaynaklar olduğunu düşünürsek beslenme zincirinde insanlığı ne derece büyük bir tehlikenin beklediğini de az çok tahmin edebiliriz. Sentetik biyoloji alanında faaliyet gösteren uzmanlar, laboratuvar koşullarında yapay et üretebiliyor. Böylece herhangi bir hayvanın öldürülmesine de gerek kalmıyor. Her geçen gün vegan ve vejetaryen sayısının hızla arttığını da hesaba katarsak sentetik biyoloji uzmanlığının ne kadar revaçta olacağını net olarak görebiliriz. Üstelik et üretimi, işin sadece küçük bir kısmı. Bu bilim dalı sayesinde uzmanlar, birçok canlı organizmayı yapay yollarla üretebiliyor olacak.
Gelecekte Popüler Olacak Diğer Meslekler:
En çok para kazandıracak ya da popüler olacak mesleklerin hepsini net olarak saptayabilmek pek mümkün görünmüyor ancak, bazı meslek gruplarının bu alanda yükseleceğini net olarak ifade edebiliriz. Şimdi gelin, geleceğin popüler meslekleri olacağı düşünülen iş kollarına biraz daha göz atalım:
Genetik Uzmanı
Robot Mühendisi/Teknisyeni
3D Yazıcı Uzmanı/Mühendisi
Giyilebilir Teknoloji Tasarımcısı
Veri Analizi Uzmanı
Geriatri Uzmanı
Gerontoloji Uzmanı
Dijital Yol Denetleyicisi
Alternatif Enerji Mühendisi/Teknisyeni
Yazılım Geliştirici
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı
Dijital İçerik Uzmanı
Bilgi Güvenliği Analisti
Biyomedikal Mühendisi
Dijital Rehabilitasyon Uzmanı
Blokchain Geliştiricisi
Drone Pilotu
Akıllı Bina Uzmanı
AR (Artırılmış Gerçeklik) Geliştiricisi
Kişisel Marka Danışmanı
Kentsel Tarım Uzmanı
Etik Uzmanı
VR (Sanal Gerçeklik) Geliştiricisi/Tasarımcısı
UX (Kullanıcı Deneyimi) Tasarımcısı
Saygılarımızla
Arş.Yaz.Mak.Yük.Müh.Kayhan Şafak