Anne karnında iken babası ölmüştü. 3 yaşında ekonomik sıkıntılar sebebiyle annesi evlenmek zorunda kalmıştı.Üvey babasının onu istememesi yüzünden bakılması için karşı köydeki anneannesine bırakılmıştı. 14 yaşına kadar yani üvey babasının ölümüne kadar bir daha annesini hiç görememişti. Annesini özlediği zamanlarda köyün en yüksek yerine yada bir ağaç tepesine çıkarak annesini görebilmek umuduyla sürekli karşı köye bakıyordu.
Köyde bulduğu kitapları okuyor , deneyler ve buluşlar yapıyor , köydeki insanları şaşırtıyordu. İlçedeki eczanede çalışıyor , aldığı harçlıklarla kitaplar alıyor ve sürekli okuyordu. Eczanede yaptığı deneyler ile modern kimyacılığın temellerini atıyordu.
Zekası ve ünü ilçedeki okul müdürünün de kulağına ulaşmıştı ve okul müdürü annesine mektup yazarak onu okula davet etti. Fakat ekonomik sıkıntılar ve köydeki işler sebebiyle annesi okula gitmesini istemiyordu. Okul müdürü köye gelerek annesine bu çocuğun çiftçilik ve çobanlık yapamayacak kadar zeki ve yetenekli olduğunu ve onun bütün masraflarını üstlendiğini söyleyerek annesini ikna etmişti.
Okulda ücretsiz okuma karşılığında, zengin çocukların odalarını temizliyor , okul yemekhanesinde garsonluk ve bulaşıkçılık yapıyor ve okulun temizlik işlerinde çalışıyordu. Pazar günü tatil günlerinde diğer çocuklar şehre gezmeye gittiğinde , o parasızlıktan onlarla birlikte gidemiyor ve odasına kapanarak okul kütüphanesindeki kitaplardan okuyordu. Okuldaki dersler ve okuldaki işlerden sonra kalan zamanlarda , gece geç saatlere kadar bazen sabahlara kadar sürekli kitaplar okuyordu. O kadar çok kitap okuyor ve deneyler yapıyordu ki bazen öğünleri unutuyor , günde bir yada iki öğün oda çok az bazen de bir parça olmak üzere sadece ekmek yiyebiliyordu.
Matematikte Diferensiyel ve İntegral hesap yöntemini , Fizikte yerçekimi , etki - tepki ve sürtünme kuvvetleri , elektromanyetik kuvvetler ile ilk izafiyet teorisini bulmuştur. İlk yansımalı teleskopu bulmuş ve yıldızların daha net görülebilmesini sağlamıştır. Güneş , Ay , Gezegenler ve Yıldızların Dünyaya olan uzaklığını ve yörüngelerinin elips olduğunu hesaplayarak bulmuştur . Ay 'ın Dünya etrafında ve Dünyanın Güneş etrafında 24 saatte döndüğünü , Ay tutulması ve Güneş tutulmasının kaç bir yılda bir tekrar olacağını ve Kuyruklu Yıldızların kaç yılda bir tekrar Dünyadan görülebileceğini hesaplamıştır. Prizmayı bularak Güneş ışınlarının yedi renkte olduğunu ispatlamış ve Kimya üzerine yaptığı deneyler ile modern kimyacılığın da temellerini atmıştır.
NEWTON’UN YER ÇEKİMİ DIŞINDAKİ BULUŞLARI Isaac Newton, hareket yasaları, elektro manyetik yasaları , renk ve ışıkla ilgili yasalar ile diferansiyel ve integral hesapları gibi buluşları yaptı.
Matematik:
Bir cismin hızı sürekli değiştiğinde hızın, ivmenin ve katedilen yolun her hangi bir andaki değeri Newton’un “diferansiyel hesabı” ile bulunabildi. Eğrilerin teğeti de onun diferansiyel hesabı ile bulundu.
Bir fonksiyonun maksimum ve minimum değerlerinin hesap yöntemini buldu. Bu yolla, gezegenlerin güneşe en yakın ve en uzak mesafeleri hesaplandı.
Bulduğu integral hesap ile eğrilerin sınırladığı alanlar ve eğri yüzeylerin sınırladığı hacimler hesaplandı.
Optik:
Beyaz ışığı üçgen bir prizmadan geçirip, gök kuşağındaki renklerden oluştuğunu kanıtladı. Bu buluş, Yunanlı filozofların 1500 yıllık ışık teorisini çürüttü.
Galile teleskopunun ışığı saçma sorununu, mercek yerine çukur ayna koyarak çözdü.
Hareket Yasaları :
1. Yasa: Bir cisme bir kuvvet etki etmiyorsa ve cisim hareket halindeyse, hareketi sabit hızla doğru boyunca sürer; ancak cisim durağan ise öyle kalır.
2. Yasa: Bir cisme uygulanan kuvvet, cismin kütlesi ve ivmesinin çarpımına eşittir.
3. Yasa: Her etkiye karşılık eşit ve zıt bir tepki vardır.