İnsanların Ekonomiklik, Sosyalleşme, Maneviyat ve Öğrenme gibi 4 temel bilinçlerinden biri olan Öğrenme, Aristoteles'in" Bütün insanlar bilmek isterler" önermesinde olduğu gibi kendini ortaya çıkmış bir bilinç şeklinde göstermiyor mu? Bilim ve Teknolojinin hızlı gelişimi, insanların temel ihtiyaçlarını karşılama yada daha iyisini yapma isteğinin, "Var olan bir bilincin ihtiyaçlarının giderilmesi" olarak karşımıza çıkması aslında insan benliğinin meydana getirdiği bir olgu değil midir?
Platon'un " Bilginin elde edilmesi, bizi iyiye ulaştıracaktır" ile İbn-i Rüşd'ün "Nerde olursak olalım ilim ana yurdumuzdur, cehalet ise yabancı bir yerdir" sözleri bilim ve teknolojinin insanlar için önemini ve gereğini güzel bir şekilde ifade etmiyor mu?
Descartes " Hiçbir şey keşfedilmeyecek kadar uzak olamaz . Önemli olan akıllı olmak değil, aklı yerinde ve zamanında kullanmaktır" sözü bizlere, aklın kullanılarak bilim ve teknolojiyi yaşamın her alanında uygulamaya koyabilme anlamında, Platon'un "Doğru düşünce bilgidir " sözünde olduğu gibi bizlere ilham verici bir bilgi olmuyor mu?
Bu ve buna benzer sorular bizlere, Bilim ve Teknoloji Alanında Yapılabilecek Çalışmaların Nasıl Olabileceği Sorusunun Cevabını, Descartes'in "Sorguluyorum öyleyse düşünüyorum. Düşünüyorum öyleyse varım" sözünde Bir Bilimsel Düşünmeyle olabileceğini belirtmektedir.
Emanuel Kant'ın " Öyleyse mükemmelliğe nasıl ulaşırız? Ümit nerededir? Eğitimdedir başka hiç bir yerde değildir" sözünde belirttiği gibi Bir Bilimsel Eğitim ile birlikte olabileceğini belkide göstermektedir.
Bu yazımlada önümüzdeki yüzyıllardaki Bilim ve Teknolojilere ait birer örnekleri tekrar görüşlerinize sunuyorum.
Giyilebilir Teknoloji
İletişim sistemleri ve sensörler yardımıyla çeşitli veri alışverişleri yapabilen giyilebilir teknolojilerine örnek olarak, Akıllı Saatler, Sanal Gerçeklik gözlükleri, akıllı telefonlarla uyumlu ve bulut bağlantılı giyilebilir spor ürünleri verilebilir.
Drone Teknolojisi
Taşımacılık, sigorta, medya, eğlence, tarım, telekomünikasyon gibi birçok alanda rol sahibi olan bu teknoloji, son yıllarda büyük bir gelişme sağladı.
Arttırılmış Gerçeklik
Bilgisayar kaynaklı bilgiler ile algıladığımız tüm fiziksel nesnelerin, grafik, video, ses gibi geliştirilmesi ile gerçek zamanlı ve etkileşimli bir deneyim sunmaktadır.
Nano Cihazlar
Bilgi işlem dünyasına önemli katkı sağlayan nanofabrikasyon üretimi olan nano ölçekli materyallerden yapılan nano cihazlar; elektronik, havacılık, taşımacılık ve tıbbi uygulamalar gibi pek çok sektörde kullanılmaya başlanan , örnekleri olarak çeşitli sensörler, karbon nano tüpler, nano yapılı güneş pilleri ve kanser tedavisini hedefleyen nano partiküller bulunmaktadır.
Yapay Zeka
Bilgisayar bilimcisi Alan Turing’in 50’li yıllarda “Makineler düşünebilir mi?” sorusuyla gündeme gelen yapay zeka teknolojisi , yapay zekâ diyalog sistemleri, bilgi yönetimi, görüntü tanıma, güvenli haberleşme gibi pek çok alanda da kullanılmaya başlanmıştır.
Biyoinformatik
Moleküler Biyoloji gibi biyolojinin farklı dallarındaki verilerin bilgisayar teknolojisi aracılığıyla derlenerek analiz edilmesi Biyoinformatik disiplininin çalışma sahasını oluşturmaktadır.
Tıp dünyasında, biyolojik fonksiyonun işlevini düzenleyen moleküllerin geliştirilmesi, protein yapılarının belirlenmesi, tıbbi ya da endüstriyel odaklı yeni makromoleküllerin üretilmesi ve genetik faktörlerin hastalık yatkınlığı ile ilişkilerinin belirlenmesinde kullanılmaktadır.
Nöroteknoloji Sağlık Teknolojisi
İnsan beyni ile beynin tüm katmanlarını görüntülemeye ve incelemeyi sağlayan nöroteknoloji, biyolojik zeka ile bilgisayar zekasını birleştirerek yeni bir görüntüleme yapılabilmesini sağlamaktadır.
Geliştirilen bilgisayar çipleri ile hafıza problemleri, işitme engeli ve görme kaybı olan hastalara bilişsel yetilerini ve duyularını yeniden kazanmaları sağlanmaktadır.
Sentetik Biyoloji Sağlık Teknolojisi
Yeni biyolojik parçalar, cihazlar ve sistemler oluşturmak ile mevcut sistemleri yeniden tasarlayarak düzenlemeyi, Genetik mühendisliği, matematik, moleküler biyoloji gibi birçok bilim dalını kullanarak sağlamaktadır.
Kaliteli, verimli ve farklı bir tür yaratmak amacıyla genetik ayıklama sentetik biyoloji ile yapılmakta ve bakterilerden yakıt olarak mazot veya mantarlardan antibiyotik üretilmesi sağlanmaktadır.
Çip Organlar Sağlık Teknolojisi
Bilgisayar bileşenine benzeyen çip organların yardımıyla verilerin alınabilmesi ve birden fazla Çip organı birbirilerine bağlamakla organlar arasındaki etkileşimlerin araştırılması sağlanmaktadır. Ayrıca hayvan deneylerine bu şekilde son verilmeye de başlanmıştır.
Bulut Bilişim
Veri ve dataların yüksek hacimleri depolama koşulları adına kritik problemlere neden olabiliyordu. Bilgisayarlar yada telefon gibi diğer cihazlardan elektrik dağıtıcıları yada internet gibi istenilen yerde ve istenildiği zamanda bilgilere ve verilere ulaşabilmesini sağlanmaktadır. Bulut Bilişim, dijital bir ağ aracılığıyla çoklu sunucu bağlantısı sağlamaktadır. Servis olarak yazılımı sunmakta, sunucu altyapı ve platform hizmetiyle de hem veri depolama hem de işlem kapasitesinin artırılması ve daha verimli çalışılması sağlanmaktadır.
Büyük Veri
İnternet verileri, sosyal medya yayınları, video paylaşımlarıyla diğer kaynaklardan sağlanan tüm veriler, işlenebilir bir biçime dönüştürülerek anlamlı bir hale getirilmesi sağlanmaktadır.
Büyük Veri teknolojisi ile kullanıcı tercihleri gibi veriler; Ali Baba, Amazon veya Gittigidiyor gibi şirketlerin satış stratejilerinin belirlenmesinde büyük faydalar sağlamaktadır.
Blok Zinciri
Satoshi Nakamoto tarafından 2008 yılında gündeme getirilen Blok Zinciri, Kripto-Para birimi Bitcoin de bir çekirdek bileşen olarak kullanıldı ve bu şekilde çift para harcama sistemi olarak herhangi bir kurumsal kuruma gerek olmaksızın uygulanmaya başlandı.
Saygılarımla
Arş.Yaz.Mak.Yük.Müh.Kayhan Şafak