Bu konuyu tarihsel bilgilerle farklı bir açıdan anlatmak amacıyla kaleme aldığım bu yazımı da yine sizlerin engin görüşlerinize sunuyorum.
Dünyanın ilk Stratejik Düşünce Sahibi İnsanı Kartacalı Hannibal Barca ‘ dır. Üstün zekası ile 600 yıllık Roma İmparatorluğunu dize getiren ve neredeyse tarihten silecek , belki de tarihin akışını bile değiştirebilecek bir Liderdi Kartacalı Hannibal Barca.
Fatih Sultan Mehmed Han’a ilham olan ve Gemileri Karadan Yüzdürme gibi bir Stratejik Düşünce ile Dünyanın Tarihini değiştirmesini ve Çağ kapatıp Çağ açmasını sağlayan eşsiz bir dehaydı Kartacalı Hannibal Barca.
Yine Mustafa Kemal Atatürk’e ilham olan ve Sakarya Meydan Muharebesinde orduyu Hilal Ay şeklinde savaştırmasını sağlayan ve emperyalizmin güçlü ordularını dize getirmesini sağlatan yine Dünyanın ilk Stratejik Düşünce sahibi Lideriydi Kartacalı Hannibal Barca.
Kartacalı Hannibal Barca , babasını yenen Romalılardan intikam alabilmek için farklı düşünmek gerektiğine inanıyordu. Romalıların beklediği şekilde değil , onları hiç ummadıkları bir şekilde yenilgiye uğratmak istiyordu. Hiç kimsenin yapmadığı bir şeyi yaparak , rakibini öyle yenmek istiyordu.
Romaya bağlı İspanya’ da ki küçük bir şehri işgal ederek , Romalı askerleri buraya çekmeyi planladı. Romalılar büyük bir ordu ile Şehri tekrar geri almak ve Hannibal’e ağır bir yenilgi vermek üzere Kartaca’ya şavaş açtılar ve saldırıya geçtiler. Romalı Generaller , Hannibal’in ordusunun sahilden gelerek karşılarına çıkacaklarını hesap etmişlerdi. Ama Dünyanın İlk ve gelmiş geçmiş en büyük Stratejik Düşünce Dehası olan ve yine Dünyanın bir çok liderlerine ilham olan , Kartacalı Hannibal Barca 'yı ise hiç hesaba katmamışlardı.
Kartacalı Hannibal Barca ise Roma ordusu sahilden gelirken , o ordusunu Alp dağlarından geçirerek Roma İmparatorluğu’nun kalbi olan Roma’ya saldırarak ele geçirmeyi tasarlamıştı. Romalılar böyle dahice bir fikri hayal bile edememişlerdi. Kartacalı Hannibal Barca , Alpleri geçerken büyük bir çığ düşmüş ve tek yol olan geçit de kapanmıştı. Generalleri geri dönmekten başka bir çare yok derken , o ise "Ya bir yol bulacağız , yada bir yol açacağız" şeklindeki o ünlü sözünü söyleyerek pes etmiyordu. Sonunda Kartacalı Hannibal Barca , ordusu ile Alpleri geçti ve Roma’ya bir kaç kilometre kala ordusunu durdurdu. Romalılar şaşkındı ve ordunun büyük bir çoğunluğu da İspanya’ya savaşa gittiği için şehir savunmasız bir durumdaydı. Büyük bir panik ve korku içindeki Roma Meclisi hemen toplanarak barış görüşmeleri yapılmasını istedi. Kartacalı Hannibal Barca ise Roma’yı dize getirmiş ve artık babasının intikamını almıştı. Daha fazla savaş yapmanın anlamsız olduğunu düşünüyordu. Zaten ordusunun büyük bir çoğunluğunu da kaybetmişti ve tekrar savaşmanın daha büyük kayıplara yol açabileceğini de çok iyi biliyordu. Ayrıca krallığı da uzun süren savaşlar sonucu yorgun ve bitap düşmüş bir durumdaydı. Aynı zamanda geri çekilmenin de bazen iyi bir strateji olduğunu bilebilecek kadar da erdemli bir liderdi ve anlaşmayı kabul edip hemen geri çekildi.
Sonra ki yıllarda Romalılarla tekrar şavaşlar başladı. Ancak bu sefer Kartacalı Hannibal Barca’nın hikayesini bilen ve onun gibi düşünen ve yine dünyanın en büyük Stratejik Düşünce sahibi insanlarından biri olan Romalı General Scipio ordunun başındaydı. Ve uzun süren savaşlar sonunda Kartacalı Hannibal Barca yenilmiştir.
Ancak o zaten yenileceğini de bilmektedir. Ve bunun sebebini ise “ Biz bu şavaşı kaybedeceğiz , bunun sebebi Roma ordusunun gücünün bizden çok fazla olması değildir. Sebebi ordunun başında general Scipio’nun olmasıdır. Çünkü o benim gibi düşünüyor ve benim yaptıklarımı yapıyor “ olarak Genarellerine açıkça bu şekilde söylemiştir. Savaşın sonunda Kartacalı Hannibal Barca kaybetmiş ve Ülkesinin daha fazla zarar görmemesi için gönüllü olarak Bitinya'ya sürgüne giderek buradaki saraylarda Stratejik Danışmanlık yapmaya başlamıştır. Bitinya Kralı Prusias'ın yanında iken Prusias'a bugünkü Bursa'nın olduğu yerde bir şehir kurmasını öğütlediği ve şehirdeki ilk içme suyu şebekesini kurduğu belirtilmektedir. MÖ 183 veya 182'de Bitinyalı yetkililer tarafından , sürekli baskı kuran Romalılara teslim edileceğini anlayınca "Benim ordumu yenebilirsiniz , ama beni asla yenemeyeceksiniz" şeklindeki o son sözü ile birlikte , yüzüğünde taşıdığı bilinen zehiri içmek suretiyle intihar ederek yaşamına son vermiştir.
1935'lerin sonuna doğru Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Hannibal'ın mezarının yerinin tespit edilmesi için bazı kurumları görevlendirmiştir. Mezar bulunamamış olsa da Atatürk'ün dile getirmiş olduğu Hannibal'ın mezarının bulunması ve bir anıt yapılması isteği vasiyet kabul edilerek Gebze'de TÜBİTAK arazisi içindeki Hannibal Tepe'ye 1981'de anıtı yapılmıştır. Daha sonra Gebze yerleşkesine su getirme çalışmaları sırasında bulunan bir mezarın Kartacalı Hannibal Barca 'ya ait olduğu da tahmin edilmektedir.
Kurt sürüleri zorlu doğa şartlarında yaşamlarını sürdürebilmek için inanılmaz bir sistem içinde çalışmaktadırlar ;
Vahşi doğada hayatta kalmak ve özellikle kış aylarında yaşamlarını sürdürebilmek için en büyük mücadeleyi veren canlılardan biri de kurt sürüleridir. Önde sürünün en zayıf, hasta 3 kurdu gider. Pusuda ilk onlar öleceklerdir. Ayrıca diğer görevleri de arkadan gelenler için karda ilk yolu onlara açmaktır.
Dişiler sürünün ortasında ilerlerler ;
Ardından en tecrübeli 5 savaşçı kurt gider. Ortada ise 11 'dişi kurt' korunma düzeninde yürürler. Dişileri, sürünün arkasından sorumlu 5 deneyimli savaşçı kurt izlemektedir.
Sürünün lideri ise en arkada hem önü hem de arkayı kollamaktadır ;
En arkada sürüden mesafeli olarak yürüyen ise sürünün lideridir. O sürekli olarak Hilal Ay şeklinde ilerleyen sürünün tamamını görmekte ve izlemektedir. Arkadan herhangi bir saldırı anında ise lider kendini ön plana atarak hemen savunma durumuna geçmektedir. Sürü avlanma pozisyonuna geçtiğinde ise lider , her iki tarafı kollayacak şekilde saldırıya geçer ve avlanmanın sonuna doğru Hilal Ay'ı kapatarak avlarına son darbeyi de bu şekilde vurmuş olur. Savaş sanatında bunun bir diğer adı da Kurt Kapanı Yöntemi ' dir.
“Herkesin gördüğünü ve bildiğini değil , hiç kimsenin göremediği ve bilemediği konular üzerine hayaller kurabilmek , bir fikir ve düşünce üretebilmek ve bunlara bağlı olarak da planlar , programlar yapabilmek” yani aslında “Bir Dağın Arkasını Görebilmek ve Vizyonlar oluşturabilmek” konusunun ne olduğunu ve önemini tarihsel bir açıdan sizlere daha iyi anlatabilmek düşünce ve amacımla , Kartacalı Hannibal Barca 'nın hikayesini de sizlerin görüşlerinize bu şekilde sunmuş oldum.