Bütçe kısa anlamda gelirlerle giderlerin toplamıdır. İlçe Belediye gelirleri Büyükşehir belediye bütçesinden ilçelere ayrılan gelirler demektir. Yani belediyenin bir yıllık gelirleri demektir. Peki ilçe belediyesi bir yıllık bütçeyi neye göre belirler? İşte bu gelirlere göre yapacağı giderlerin toplamı olarak belirler.
Peki bu bütçede gelirler belliyse giderler nasıl belli olacaktır. Buda geçmiş dönemden kaynaklı borçların ödemelerinin bir yıla ayrılan payının ödemeleri ve bir yıl içerisinde yapılacak giderlerin toplamıdır. Eğer belediye gelirler ve toplam giderler arasında fark oluşursa bunuda ek bütçeyle kapatmaya çalışır. Yani ek borçlanmaya gider.
Peki geçmiş dönemden gelen borçlar dışında bir yıllık giderler nasıl belirlenir? Belediye kanununda belirtilen konulara göre bir yıllık giderler toplamıyla ek giderler yani hizmet sağlayanların işçilik, araçların yakıt bakım yada sigorta giderleri, binaların bakım giderleri, elektrik harcamaları, dışarıdan alınan ek hizmet giderleri ,karşılama yada konaklama giderleri ve öngörülemeyen bazı giderler gibi hizmet sunucuların ve hizmet sunan ana yada yardımcı araç ve ekipmanlarının giderlerinin toplamıdır.
Belediye kanununda belirtilen konulara karşı ana ve tali planlar yapılarak giderler belirlenir. Ana plan 5 yıllık tali planlarda 1 yıllık olabilir.
Yani ana planlarda asfalt yol için 5 yılda kaç km asfalt yapılacak yada kaldırımla ilgili 5 yılda kaç metrekare kaldırım yapılacak. İşte burada tali planlarda 1 yılda hangi mahallelere ve kaç km asfalt yada kaç metrekare kaldırım yapılacağı belirlenmelidir.
Mahallelerde kurulacak köy konakları içinde ana ve tali planlar yapılır. Yani 1 yıllık bütçede 1 yılda hangi mahallelere köy konacağı yapılacağı belirlenmelidir.
Yağmur suyu hatları ve kanalizasyon hatları içinde yine ana ve tali planlar yapılır. Bunun gibi belediye kanununda belirtilen tüm konulara ilişkin ana ve tali planlar yapılır ve giderler belirlenir.
Tüm bunlar yapıldıktan sonra tüm giderler toplanır. Gelirlerden çıkarılır. Ek bütçe ihtiyacıda bu şekilde belirlenir. Böylece 1 yıllık bütçe yapılır. Bu vesileylede yeni bütçe ilçemize ve halkımıza hayırlı olsun diyoruz ve asıl konumuza geçiyoruz.
Neden belediye bütçesinde olmasına rağmen bir kültür ve sanat evi yok?
Gençlerimizin ne üstünde ne başında nede ceplerinde yok. Ama istekleri var. Hayalleri var. Bir şeyler yapmak istiyorlar. Kendilerini gerçekleştirmek istiyorlar. Ama imkanları yok yapamıyorlar ve hayal kırıklıkları oluşuyor. Sonuçtada bu boşluğu doldurabilmek için sahte mutluluklar dediğimiz alkol, kumar, uyuşturucu, fuhuş ve şiddete yönebiliyorlar.
Sonuçta aşağılık soysuz vicdansız ve merhametsiz kötü insanlar tarafından bir kereden bir şey olmaz diyerek kandırılıp uyuşturucuya bulaştırılıyorlar. Vahşice ve hunharca istismar ediliyorlar ve yine aşağılık soysuz vicdansız ve merhametsiz kötü insanlara 100 TL’ye o küçücük bedenlerini satmak zorunda bırakılıyorlar. Bir bataklığın içerisinde sessiz çığlıklarını kimseler duymadan çaresizce kıvranıyorlar.
Bizlerde diyoruz ki; Gençlerimiz bu bataklıklara bulaşmasın diye belediye tarafından bir ücretsiz kültür ve sanat evi kurulsun diyoruz. Çünkü belediye kanununda var. Yine para yok yerimiz yok denilmesin işte bu bina Belediye Kültür ve Sanat Evi olsun diyoruz. Bu şekilde Hendek için biz varız sözünüz yerde kalmasın yerlerde göklerde sizlerden razı olsun diyoruz.
Saygılarımızla
Arş.Yaz.Mak.Yük.Müh.Kayhan Şafak
Not: Bu ve buna benzer konulara ilişkin Stratejik Planlama Yönetimi adlı kitap çalışmamızın eğitimlerde kullandığımız eğitim slaytını ilçemizdeki eski dönemdeki belediye yetkililerine, siyasetçilere, iş insanlarına ve bir gazetecimize iletmiştik.
Ayrıca gazetesehirvizyon.com adlı internet gazetemizde paylaşmıştık. İlgilenenler buradan bu kitap çalışmamıza ulaşabilirler. İyi okumalar diliyoruz.