Yazıma Osmanlı imparatorluğunun kurucusu Osman Gazi'nin kayın babası büyük Türk Düşünürü Şeyh Edebali'nin "Halkı yaşat ki Devlet yaşasın" sözüyle başlamak istedim.
Yaşadığımız Corona Virüsü felaketi sebebiyle dünyadaki sağlık sektörü ve bu felaket ile başarılı şekilde mücadele eden ülkelerden biri olan Almanya hakkında yaptığımız inceleme ve değerlendirmelerimizi tekrar görüşlerinize sunuyoruz.
Dünya ilaç pazarı 2023 yılında 1,6 trilyon dolara ulaşmıştır. Türkiye 2023 yılında dünyada 19. sıradadır.
İlaç sektörünün 2019 yılı sonu itibarıyla küresel Ar-Ge harcamalarının 19’u ilaç sektörü tarafından gerçekleştirilmiştir ve yaklaşık 186 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.
Sektörde küresel çapta Ar-Ge harcamalarının 2024'te 204 milyar dolar seviyesine ulaşması bekleniyor. Ar-Ge harcamalarında küresel olarak lider firma Roche olmuştur.
Bir ilacın araştırma ve ilacın pazara sürülmesi dahil 2,6 milyar doları bulabilmektedir.
Almanya'nın dünya lideri olmasındaki faktörler ise şu şekildedir ;
- Robert Koch Enstitüsü (RKI) ;
1891 yılında kurulan ve Nobel ödüllü bilim insanlarından Robert Koch 'dan adını alan bu enstitü toplum sağlığını ve özellikle enfeksiyon hastalıklarını gözlemleyen ve bunlarla mücadele de Almanya’daki sağlık politikasına yön veren temel kuruluşlardan biridir.
- Fraunhofer Enstitüleri ;
Yaklaşık 80 enstitüsüyle uygulamalı bilim araştırmaları yapan bilim insanlarını bünyesinde bulunduran sağlık alanındaki en önemli enstitülerinden ;
-Dijital Tıp Enstitüsü (MEVIS) erken tanıya yönelik yazılımlar geliştirirken
-Biyotıp Teknolojileri Enstitüsü (IBMT) implant ve ölçüm cihazları geliştiriyor
-Toksikoloji ve Deneysel Tıp Enstitüsü (ITEM) ise yeni ilaç ve tıbbi malzemelere dönük araştırmalar yürütmektedir.
- Alman Sağlık Araştırmaları Merkezleri ;
Federal Sağlık Bakanlığı tarafından kanser, diyabet ya da kalp ve damar hastalıkları gibi yaygın hastalıkları daha iyi tedavi edebilmek üzere altı Sağlık Araştırmaları Merkezi kurulmuştur. Ayrıca çocuk ve genç sağlığı ile ruhsal hastalıklara yönelik iki yeni merkezin daha kurulması planlanmıştır.
- Üniversite hastaneleri ;
Almanya’da bugüne kadar pek çok ödüle layık görülmüş bir çok üniversite hastanelerinden biri olan Catie hastanesi ; 3000 yatak kapasitesiyle Avrupa’nın en büyük üniversite hastanelerinden biridir. Bu hastanede hizmet vermiş ve tıp alanında Nobel tıp ödülü almış pek çok araştırmacı bulunmaktadır.
Üniversitelerde 3 tip doktor bulunmakta olup 1.tip doktorlar araştırma ve geliştirme , 2.tip doktorlar eğitim ,3.tip doktorlar da sadece tedavi hizmeti vermekte ve 3 tip doktorda aynı ücreti almaktadır.
Saygılarımızla
Arş.Yaz.Mak.Yük.Müh.Kayhan Şafak