Akova mahallesi komşu mahallelerle birlikte 10 binleri bulan bir mahalledir. Oturanların çoğunluğu 10 bin TL emekli maaşı alan emekliler, yaşlılar ve organize sanayi bölgesinde asgari ücret düzeyinde çalışanlardan oluşmaktadır. Dolmuş 25 TL oldu. Git gel 50 TL eder. Çarşı merkeze gittiniz. Sağlık ocağında sıra beklediniz. Karnınız açıktı. Bir simit bir çay yada bir bardak su içseniz bir kişi için ortalama 100 TL ediyor. Ayrıca sağlık ocağındaki yoğunluk buna bağlı sıra alamama gibi sorunlarda cabası. Bunun yanında çarşı merkezindeki trafik ve insan yoğunluğuda ayrı bir sorun.
Ama Akovada sağlık ocağı olsa emekliler, yaşlılar yada çalışanlar ve aileleri sağlık ocağına gidip muayene olurlar, eczaneye gidip ilaçlarını alırlar. Oradanda yürüyerek evlerine giderler. Böyle daha güzel olmazmı ?
Ne insanların masrafları olmaz. Nede çarşı merkezde araç ve insan yoğunluğuda oluşmaz. Böyle dahada güzel olmazmı ? Çözüm olarakda çarşı merkezlerinde trafik eylem planları yapılıyor. Oda çözüm oluyormu? Olmuyor işte görüyoruz. Çünkü araç trafiği gün geçtikçe artıyor. Bu yüzden şehircilik planlamasını yapılırken merkeze doğru değil, merkezden dışa doğru yapılması gerekiyor.
Bunun yoluda büyük mahallelerde yada birkaç mahalleyi kapsayacak alanlarda Sağlık Ocağı, Eczane, PTT şubesi, Bankamatik, Kasap, Market, Terzi, Ayakkabıcı, Berber, Kadın Kuaförü, Telefon bayi, Aile Çay Bahçesi, Kafeterya, Spor okulu gibi bir çok ihtiyaçların karşılanmasına yönelik işyerlerinin kurulması teşvik edilmeli ve desteklenmelidir. Bu şekilde dükkan kiralarıda düşebilir. Esnaf çocuklarına yeni iş imkanlarıda yaratılmış olabilir. Öylede değilmi?
Çünkü Sağlık Ocağı, Eczane, PTT şubesi ve Bankamatik gibi kurumlar olduğunda zaten diğer işyerleride bir bir kurulur ve çalışmaya devam ederler. Bunlar olmazsa olurmu? Olmuyor işte görüyoruz. 1 kilo kıyma almaya, ayakkabı tamiri yada pantalon paçasını yaptırmaya çarşı merkezine gidiyoruz. Akova mahallesinde Kasapta, kadın kuaförüde vardı. Ama bir bir kapandılar. Neden kapandılar. İşte bu yüzden kapandılar.
Bizlerde diyoruz ki; Sağlık ocağıyla birlikte Belediye ilçenin dört bir tarafında böyle prefabrik kompleks işyerleri kursa cüzi ücretli kiralar alsa güzel olmazmı? Güzel olur değilmi? İşte o zaman ilçe merkezinde iş merkezleri yada yer altı otoparkları yapmaya gerek kalırmı? Kalmaz değilmi? Bu şekilde şehrin tarihi ve kültürel dokusuda bozulurmu? Bozulmaz. Öylede değilmi?
Saygılarımızla
Arş.Yaz.Mak.Yük.Müh.Kayhan Şafak