İlçemizde Hendek Sanayi ve Ticaret Odasının kurulması çok geç kalınmış bir durumdur. Akçakoca ve Akyazı’da 1980’lerde kuruldu ve hala çok güzel bir şekilde devam etmektedir. Bu konuda 1990’lı yıllarda Mehmet Cömert ve Eymen Atabek’le bu konularla ilgili görüşmeler yapmıştık. Daha sonra Mehmet Cömert tarafından bir temsilcilik kuruldu. Ancak daha sonra kapatıldı.
İlçemizde bu yönde çok büyük bir potansiyel bulunmaktadır. Ama iş hacmi ise yeterince büyüyememektedir. Bunun sebepleri arasında en önemlisi Hendek Sanayi ve Ticaret Odasının olmamasıdır. Ayrıca Hendek'te ki mükelleflerimizin işlerini yapabilmek için sürekli Adapazarı'na gidip gelmek zorunda kalıyoruz. Bu hem bizler için hemde mükelleflerimiz için önemli külfetler oluşturmaktadır. Bu sebeple destekliyorum ve gerekli destekleri de vermeye çalışacağım.
Selim Yanmaz
Hendek Sanayi ve Ticaret Odasının kurulmasıyla ilçemizde hem ekonomik gelişme hemde kültürel ve sosyal konularla ilgili bir çok çalışmaların yapılması da sağlanmış olacaktır. Çünkü 2.OSB’de fabrikaları bulunan iş insanlarından hiçbiri ilçemizde oturmamaktadır. Bu konuda bir motosiklet kulübü kurma girişimlerimiz oldu. Ancak yeterince destekler alamadık. Bu yüzden ilçemizde Hendek Sanayi ve Ticaret odası kurulursa bunun gibi daha bir çok alanlarda çok güzel çalışmalar yapılabilmesi de sağlanmış olacaktır.
Bunun yanında bizlerinde mükelleflerimizle ilgili işlerimizi Adapazarı'nda değil burada yerinde yapma imkanlarımız olacaktır. Buda hem bizler için hemde mükelleflerimiz için bir çok yönden çok güzel bir durum olacaktır. Bu sebeple bende destekliyorum ve gereken destekleri de elimizden geldiğince vermeye çalışacağım.
Bizlerde Mali Müşavir Mehmet Ziya Şengül ve Mali Müşavir Selim Yanmaz'a ilçemiz ve halkımız adına teşekkürlerimizi ediyoruz ve ilgili yönetmeliği de yazımızın sonunda tekrar bilgilerinize sunuyoruz.
Saygılarımızla
Arş.Yaz.Mak.Yük.Müh.Kayhan Şafak
Resmî Gazete Tarihi: 08.01.2005 Resmî Gazete Sayısı: 25694
ODA VE BORSA ŞUBELERİ İLE ODA TEMSİLCİLİKLERİNİN KURULUŞ VE İŞLEYİŞİ HAKKINDA
YÖNETMELİK
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
Madde 1 — Bu Yönetmeliğin amacı, oda ve borsa hizmetlerinin daha iyi verilmesini teminen, şubelerin kuruluşu, işleyişi, görev ve yetkileri, bütçeleri, organlarının seçim usulleri, oda ve borsaların şubeye dönüşümü ile oda temsilciliklerinin kuruluşu, işleyişi, görev ve yetkilerine ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 — Bu Yönetmelik, oda ve borsalar ile bunlara bağlı şube ve temsilcilikleri kapsar.
Dayanak
Madde 3 — Bu Yönetmelik, 18/5/2004 tarihli ve 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanununun 7 nci, 8 inci, 31 inci ve 84 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanmıştır.
İKİNCİ BÖLÜM
Şubenin Kuruluşu, Çalışma Alanı, Görevleri ve Şubeye Dönüşüm
Şubenin Kuruluşu
Madde 5 — İlçenin bulunduğu ilde kurulu oda nevinden olmak şartıyla, bir ilçede faaliyet gösteren tacir ve/veya sanayici sayısı bini aştığı takdirde ticaret ve sanayi odası şubesi veya ticaret odası şubesi, faaliyet gösteren sanayici sayısı ikiyüzelliyi aştığı takdirde sanayi odası şubesi, faaliyet gösteren deniz taciri sayısı yüzü aştığı takdirde deniz ticaret odası şubesi, ilgili oda yönetim kurulunun teklifi ve meclislerinin üye tamsayısının üçte ikisinin kararıyla kurulur.